Πολιτική
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 09:50

Μεταναστευτικό και φορολογικό στο Μαξίμου

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή -ίσως και σήμερα το βράδυ- και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με επίκεντρο το σχέδιο μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα, θα συζητηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επέστρεψε χθες από το ταξίδι του στη Σαγκάη.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή -ίσως και σήμερα το βράδυ- και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με επίκεντρο το σχέδιο μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα, θα συζητηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επέστρεψε χθες από το ταξίδι του στη Σαγκάη.

Για το φορολογικό, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός καθώς η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης συναντά τις εκτιμήσεις του Τύπου, ακόμα και του Τύπου που δεν είναι φιλικός προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στο γεγονός ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για φορολογική ελάφρυνση δεν αφορούν τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα να έχει προαναγγελθεί αλλά να μην προχωρά, η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά που φωνάζει για αυταρχικές και ακροδεξιές λογικές και της συντηρητικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας που γκρινιάζει, εγκαλώντας την κυβέρνηση για ήπια στάση έναντι των μεταναστών και προσφύγων. 

Οι πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εκτός απροόπτου οι τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα είναι έτοιμες σήμερα και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το βράδυ στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν πληροφορίες που θέλουν να συζητείται η σύνδεση των μέτρων για περαιτέρω φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων, με θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία επειδή βλέπει ότι το κλίμα που φτιάχνουν η αξιωματική αντιπολίτευση, η συντηρητική πτέρυγα της Ν.Δ αλλά κι οι διάφορες εθνικιστικές ενώσεις με επίκεντρο την Μακεδονία, συναντά την ανησυχία που όντως υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες σε περιοχές που είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσουν τα κέντρα κλειστού τύπου και φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δυσκολεύει κατά πολύ τις κινήσεις της.

Η συναίνεση η οποία επιδιώκει δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και αρχίζει και συνειδητοποιείται πλέον στο Μαξίμου ότι στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό, είναι μόνη της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, επενδύοντας στην ανάδειξη των διαφορών του προεκλογικού και του μετεκλογικού λόγου της Ν.Δ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ασκεί αντιπολίτευση στο θέμα για να αποδείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κινείται ως δεκανίκι της κυβέρνησης.

Σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κοινωνία κινείται ανάμεσα στο ουσιώδες και το επουσιώδες και ακραίες λογικές, αντιλήψεις αλλά και πράξεις περιθωριακών ομάδων (σ.σ. όπως η «ιδέα» να ψήνουν χοιρινό δίπλα στις δομές, όχι φυσικά για να υπερασπιστούν τον ελληνικό τρόπο ζωής μπροστά στον «κίνδυνο» αλλοίωσής του, αλλά για να προκαλέσουν την αντίδραση των μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών και μετά τα επεισόδια για ευνόητους λόγους) και κάθε παρέμβαση γίνεται ακόμα πιο δύσκολα αποδεκτή ή απαξιώνεται σε χρόνο dt.

Χωρίς τον Χρυσοχοΐδη που είναι στις Βρυξέλλες

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θα είναι στη σύσκεψη καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων στα οποία θα οδηγούνται οι αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Για το πού θα τοποθετηθούν αυτά τα κέντρα, οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις σε περιοχές (όπως π.χ. η Νάουσα) που το όνομά τους έχει ακουστεί ως υποψήφιες να φιλοξενήσουν κλειστό κέντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας είπε ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους.

Σημείωσε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα και θα διαμένουν στα κλειστά κέντρα «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια» και ότι οι περιοχές στις οποίες θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, θα ενισχυθούν με υποδομές, αναδεικνύοντας ως ειλημμένη πολιτική απόφαση την αποσυμφόρηση των νησιών.