Πολιτική
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 16:09

Κ. Τσιάρας: Η προστασία οικονομίας-πολιτών η λογική της διάταξης για τα τραπεζικά στελέχη

Την κοινή λογική, την πραγματικότητα των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της ελληνικής οικονομίας αντιπαραβάλλει ο υπ. Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, στην κριτική που διατυπώνεται σχετικά με διάταξη του ν/σ για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία για την ποινική δίωξη στο αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους η τράπεζα.

Την κοινή λογική, την πραγματικότητα των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της ελληνικής οικονομίας αντιπαραβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην κριτική και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται αναφορικά με διάταξη του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση. Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος (η τράπεζα) να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους.

«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία για των έγκληση στελεχών τραπεζών. Όλοι θέλουμε να στεκόμαστε εκεί όπου βλέπουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια. Άκουσα ότι "θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες". Μάλιστα... Τους Έλληνες πολίτες τούς έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση; Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί, αν με αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες καταφέρνουν τελικά να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν "κόκκινα" δάνεια, να μη χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Μπορεί κάποιος, αντί για τη μερική ανάγνωση, να κάνει την όλη ανάγνωση, με ευθύνη και σοβαρότητα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει και με την οικονομία και με το γεγονός ότι εδώ όπου βρισκόμαστε, δηλαδή με περισσότερα από 80 δισ. ευρώ "κόκκινα" δάνεια, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις και να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

«Ναι, υπάρχουν ερωτηματικά και υπάρχουν ζητήματα. Το θέμα είναι εάν είστε έτοιμοι (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) να πείτε στον μέσο Έλληνα πολίτη ότι δε θα προωθήσετε μια διαδικασία που δε θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Να βγείτε να το πείτε αυτό. Διαφορετικά, δεν κυριαρχεί στη συζήτηση η κοινή λογική, αλλά μια υποκρισία που υποτάσσεται στη μικροπολιτική» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Είχαν προηγηθεί βουλευτές όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας που αναφέρθηκαν στο ζήτημα. Ο κ. Μπούγας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης, «διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών (από το αυτεπάγγελτο), η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά». 

Κοινωφελής εργασία

Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Κώστας Τσιάρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας με όρους και κανόνες πραγματικής έκτισης ποινής. «Δηλώνω υπεύθυνα απέναντι στο Σώμα της Επιτροπής ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα επαναφέρουμε εκ νέου την ποινή της κοινωφελούς εργασίας, η οποία στον προηγούμενο Ποινική Κώδικα ήταν εκτεταμένη χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο».

Διοικητικά πρόστιμα για πταίσματα

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία για τα πταίσματα που έχουν καταργηθεί με τον Ποινικό Κώδικα. «Προτίθεμαι να συστήσω επιτροπή προκειμένου να δούμε τα πταίσματα συνολικά και πώς θα τα εντάξουμε σε πλαίσιο διοικητικών ποινών» είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ