Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, «ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων», είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό, σε λειτουργία τίθενται Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε 73 αστυνομικές Υπηρεσίες ανά τη χώρα.
Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, «ένα έγκλημα που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων», είναι στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής πρόληψης της βίας που υλοποιούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα επιχειρησιακή δομή της ΕΛΑΣ έχει χαρακτήρα συντονιστικό και υποστηρικτικό των αστυνομικών Υπηρεσιών που δέχονται και διαχειρίζονται τις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Περιλαμβάνει 73 Υπηρεσίες και έχει την εξής μορφή:
«Με τις νέες αυτές Υπηρεσίες δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων, η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει τον νόμο» αναφέρει το υπουργείο.
Με τη νέα ρύθμιση οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης, από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει ως στόχο: