Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 11:47

Reuters: Εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας μέσω WhatsApp

Ανώτεροι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες- συμμάχους των ΗΠΑ στοχοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος με λογισμικό χάκερ που χρησιμοποιούσε το WhatsApp του Facebook για να παίρνει τον έλεγχο των τηλεφώνων των χρηστών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ανώτεροι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες- συμμάχους των ΗΠΑ στοχοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος με λογισμικό χάκερ που χρησιμοποιούσε το WhatsApp του Facebook για να παίρνει τον έλεγχο των τηλεφώνων των χρηστών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγές ενημερωμένες για την εσωτερική έρευνα σχετικά με το θέμα ανέφεραν ότι ένα «σημαντικό» ποσοστό των γνωστών θυμάτων είναι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε τουλάχιστον 20 χώρες σε πέντε ηπείρους. Πολλές από τις χώρες αυτές, είπαν, είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ- σε μια υπόθεση που ενδέχεται να έχει σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές επιπτώσεις.

Το WhatsApp άσκησε αγωγή την Τρίτη κατά της ισραηλινής εταιρείας ανάπτυξης εργαλείων hacking NSO Group. Σύμφωνα με την εταιρεία, που ανήκει στο Facebook, η NSO Group δημιούργησε και πούλησε μια πλατφόρμα hacking που εκμεταλλεύεται ένα τρωτό σημείο στους servers του WhatsApp για να βοηθά τους πελάτες της να χακάρουν τα τηλέφωνα τουλάχιστον 1.400 χρηστών μεταξύ της 29ης Απριλίου 2019 και της 10ης Μαΐου 2019. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών του WhatsApp που χακαρίστηκαν θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος. Δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Λονδίνο που ήταν μεταξύ των στόχων έστειλε στο Reuters φωτογραφίες που δείχνουν προσπάθειες παραβίασης του τηλεφώνου του που τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του Απριλίου. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος χρησιμοποίησε το εν λόγω λογισμικό για να παραβιάσει τηλέφωνα αξιωματούχων, η NSO τονίζει πως πουλάει το spyware της αποκλειστικά σε κυβερνητικούς πελάτες.

Κάποια από τα θύματα είναι στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μεξικό, το Πακιστάν και την Ινδία, σύμφωνα με άτομα ενημερωμένα για την έρευνα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν από αυτές τις χώρες ή από άλλες. Κάποιοι Ινδοί υπήκοοι προέβησαν σε δημόσιους ισχυρισμούς πως ήταν μεταξύ των στόχων- μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και υπέρμαχοι της κοινότητας Νταλίτ της Ινδίας.

Η NSO υποστήριξε πως δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει ποιος είναι και ποιος δεν είναι πελάτης ή να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με «συγκεκριμένες χρήσεις της τεχνολογίας της». Στο παρελθόν πάντως είχε τονίσει ότι τα προϊόντα της προορίζονται μόνο για κυβερνήσεις που επιδιώκουν τη σύλληψη τρομοκρατών και εγκληματιών. Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, ερευνητές κυβερνοασφαλείας έχουν αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως προϊόντα της NSO χρησιμοποιούνταν εναντίον ενός μεγάλου εύρους στόχων- μεταξύ των οποίων και αντιφρονούντες σε χώρες υπό απολυταρχικά καθεστώτα.