Ο Τάλως ήταν μεγάλος. Πολύ μεγάλος, γίγαντας. Το σώμα του ήταν φτιαγμένο από χαλκό. Είχε μία και μόνη φλέβα που του έδινε ζωή. Αυτή ξεκινούσε από τον αυχένα και κατέληγε στους αστραγάλους, ενώ αντί για αίμα έτρεχε μέσα της λιωμένο μέταλλο, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ο Τάλως ήταν μεγάλος. Πολύ μεγάλος, γίγαντας. Το σώμα του ήταν φτιαγμένο από χαλκό. Είχε μία και μόνη φλέβα που του έδινε ζωή. Αυτή ξεκινούσε από τον αυχένα και κατέληγε στους αστραγάλους, ενώ αντί για αίμα έτρεχε μέσα της λιωμένο μέταλλο.
Στους αστραγάλους του υπήρχε σφηνωμένο ένα χάλκινο καρφί που δεν άφηνε να χυθεί το υγρό που τον κρατούσε στη ζωή.
Δουλειά του ήταν να προστατεύει την Κρήτη από κάθε εισβολέα κάνοντας τον γύρο του νησιού τρεις φορές τη μέρα.
Τον γύρο του ελληνικού χωριού έκαναν χθες δημοσιεύματα ότι ένας άλλος «Τάλως» θα γίνει ενεργειακός φρουρός μεγάλος, ισοδύναμος εκείνων του Ισραήλ («Ταμάρ») και της Αιγύπτου («Ζορ»). Θα μπορεί, λέει, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια και να βάλει τη χώρα στα μεγάλα σαλόνια.
Ποιος το λέει; Τα στοιχεία από την επεξεργασία των σχετικών σεισμικών δεδομένων του 2012-2013, όπως παρουσιάστηκαν σε κλειστή συζήτηση ενός think tank, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Καλώς να ‘ρθει το αέριο, αλλά μήπως είναι νωρίς να μιλάμε για κοίτασμα; Δεν απαιτείται να είναι γνωστή η ποσότητα του αντίστοιχου υδρογονάνθρακα με βεβαιότητα της τάξεως του 90% ή του 50%; Δεν απαιτείται ένας αριθμός επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, συνήθως δύο, πέραν των ερευνητικών; Η διαδικασία τραβάει επί μακρόν. Παρ’ όλο που οι σεισμικές έρευνες και οι ερευνητικές γεωτρήσεις παρέχουν αξιόπιστες ενδείξεις, ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, το να μιλάμε για γιγαντιαία κοιτάσματα και να κάνουμε υπολογισμούς εσόδων είναι πρόωρο.
Η υπόθεση έχει βάθος, για να δείξει αν ο «Τάλως» έχει σώμα πλασμένο από αέριο επιθυμητό ή από πηλό. Τα ΕΛΠΕ ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών. Είναι σύνηθες σε ημερίδες και συνέδρια να παρουσιάζονται διάφορα σενάρια, υπογραμμίζουν, και ξεκαθαρίζουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη κοιτασμάτων, το μέγεθός τους και κατά πόσο αυτά είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.
Οι πληροφορίες, όμως, είναι πολιτικά και οικονομικά αξιοποιήσιμες. Μια πώληση αιωρείτο και ο νοών νοείτω.