Κόσμος
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 10:45

Πακιστάν: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι δυνάμεις ασφαλείας

ΔΙΑΤΑΓΗ να πυροβολούν «βίαιους διαδηλωτές» έλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην πακιστανική επαρχία Σιντ, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο,.

«Πυροβολείτε όποιον βλέπετε ότι θέλει να κάνει κακό σε αθώους πολίτες και στη δημόσια περιουσία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της επαρχίας Σιντ, Αχτάρ Ζαμάν.

Η πρώην πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο θα ταφεί σήμερα στη γενέτειρά της, κοντά στο χωριό Λακάρνα του νότιου Πακιστάν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω των φόβων για συνέχιση των βιαιοτήτων κατά τις οποίες τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Πέμπτη. Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οπαδών της Μπούτο ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις του Πακιστάν, ενώ αυτοκίνητα και κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

«Είναι πολύ πιθανό οι ένοχοι να είναι τα ίδια εξτρεμιστικά στοιχεία που διέπραξαν τις επιθέσεις τον τελευταίο καιρό σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανάληψη ευθύνης

Ανώτατος διοικητής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Asia Times Online. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι η Αλ Κάιντα είναι πίσω από τη δολοφονία.

Σε τηλεφώνημά του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ο Μουστάφα Αμπού αλ Γιαζίντ, ο οποίος ανέλαβε τον Μάιο ως επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ισχυρίστηκε ότι έδωσε εντολή για την επιχείρηση δολοφονίας της Μπούτο.

«Αυτή είναι η πρώτη μας μεγάλη νίκη εναντίον αυτών που έχουν συμμαχήσει με τους άπιστους στον πόλεμο εναντίον της Αλ Κάιντα και κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των μουτζαχεντίν», φέρεται να δήλωσε.

Ο Μουστάφα αναφέρθηκε σε πρόσφατες ομιλίες της Μπούτο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 8η Ιανουαρίου, όταν η ηγέτις της αντιπολίτευσης επέκρινε τον «ισλαμικό εξτρεμισμό».

Ο διοικητής της Αλ Κάιντα δήλωσε στην εφημερίδα ότι την ομάδα αυτοκτονίας συγκροτούσαν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι που έχει τη βάση της στο Πακιστάν, η οποία και εκτέλεσε τις εντολές για τη δολοφονία της Μπούτο.

Το Πακιστάν έχει πληγεί από τουλάχιστον 50 τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν στόχο την κυβέρνηση και το στρατιωτικό καθεστώς το 2007. Ο Μουσάραφ κατηγορεί για τις επιθέσεις αυτές τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις που έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο