Κόσμος
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 12:15

Πακιστάν: Σκέψεις για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών

Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη διεξαγωγή ή όχι των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία της 8ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την επόμενη ημέρα της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο.

Ωστόσο, ο προσωρινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών αφού προηγουμένως συσκεφθεί με τα πολιτικά κόμματα.

«Επί του παρόντος η ημερομηνία των εκλογών παραμένει όπως έχει ανακοινωθεί», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός της προσωρινής κυβέρνησης η οποία οργανώνει τις εκλογές. «Θα δούμε αργότερα, μετά τις συσκέψεις με τα πολιτικά κόμματα», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για μια πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών αφού θα έχει συσκεφθεί με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων», διευκρίνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μη κατονομαστεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε ότι η διατήρηση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών θα οδηγούσε σε καταστροφή του Πακιστάν.

«Αν η κυβέρνηση εμμείνει στη διατήρηση της ημερομηνίας των εκλογών, αυτό θα μας οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του Πακιστάν», τόνισε.

«Η δολοφονία χθες της Μπεναζίρ Μπούτο συνιστά απόδειξη ότι ο πρόεδρος Μουσάραφ ουδεμία πρόθεση έχει να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Εν τω μεταξύ, η πακιστανική αστυνομία άνοιξε πυρ σήμερα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Χαϊντεραμπάντ του νοτίου Πακιστάν, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μετά τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μπεναζίρ Μπούτο.

«Ανοίξαμε πυρ εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι άρχισαν να γίνονται βίαιοι και δεν ήμαστε σε θέση να τους διαλύσουμε. Πέντε από αυτούς τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Αμπντούλ Καντίρ Σούμο, ανώτερος αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο