Κάλεσμα στην Άγκυρα να αποφεύγει τις «ρητορικές εξάρσεις» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα» τόνισε. Ζήτησε παράλληλα μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αραβικού κόσμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί «να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων».
Κάλεσμα στην Άγκυρα να αποφεύγει τις «ρητορικές εξάρσεις» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, αναφερόμενος στιςπρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα» είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος «χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις».
«Κανένα τραύμα δεν κλείνει, ανοίγοντας άλλα δίπλα του» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει «μια ατμόσφαιρα καταλαγής, κατανόησης και συνεργασίας». «Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις» συνέχισε, αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο».
Κάλεσε επίσης τη γειτονική χώρα «να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» αλλά να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αραβικού κόσμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί «να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων».
«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τα ακριτικά νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα».
«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα» τόνισε. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στόχος ένα καλύτερο αύριο σε μία ειρηνική γειτονιά της Μεσογείου»
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης» και σημείωσε πως ήδη, μαζί με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, προωθούνται διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.
«Κοινός μας στόχος είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους σε μία ειρηνική και ευρύχωρη 'γειτονιά' της Μεσογείου» είπε, χαρακτηρίζοντας το 4ο EU - Arab World Summit «έναν ακόμη βραχίονα της προσπάθειας» αυτής.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, η οποία - όπως παρατήρησε «αποτελεί 'κλειδί' για πολλά από τα ζητούμενα που μας απασχολούν, αλλά και 'ζυγαριά' όπου οφείλουμε, στο εξής, να δοκιμάζουμε κάθε απόφασή μας πριν τη δρομολογήσουμε». «Το περιβάλλον και οι φυσικές πηγές συνδέονται, από τη μια μεριά, με την ενέργεια. Αυτή, με τη σειρά της, αντανακλά κρατικά συμφέροντα και συνεπώς καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία και ισορροπία. Από την άλλη, όμως, η προστασία του Περιβάλλοντος συνδέεται κυριολεκτικά με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας» είπε.
Κάλεσε στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους να δώσουν το «παρών» στη Διεθνή Συνάντηση που θα φιλοξενήσει η χώρα μας το 2020 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Με την ευκαιρία αυτή, καλώ κι εσάς να παραβρεθείτε σε αυτό το σημαντικό ραντεβού. Αφορά ιδιαίτερα τις χώρες της Μεσογείου με την τόσο πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Με το πνεύμα αυτό προωθούμε στην Ελλάδα την ενεργειακή μας πολιτική με αιχμή τις υποδομές. Γιατί ακριβώς αυτές αποτελούν ένα κέντρο αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και προσφέρουν στους άλλους τομείς δύο πολύ κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία: Τη φθηνή, ασφαλή και προσιτή ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών» ανέφερε.
Κάλεσμα για επενδύσεις
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε «τις ευκαιρίες που ανοίγονται εξαιτίας φιλοεπενδυτικών πολιτικών» της κυβέρνησης και χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη τη διαφαινόμενη ελληνοαραβική συνεργασία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
Όπως είπε, «η Ελλάδα επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια και στο χάρτη των Αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου».
«Πέρυσι, τέτοια εποχή, από αυτό το βήμα, παρότι ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης, σας είχα ζητήσει να επενδύσετε στην πατρίδα μας. Σήμερα έχω δύο λόγους παραπάνω να το κάνω. Διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι με τη νέα κυβέρνηση, η οποία προήλθε από την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό. Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας. Και θα βρείτε, για πρώτη φορά πιστεύω μια αντιμετώπιση η οποία να αρμόζει με το ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε.
naftemporiki.gr