Κόσμος
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 14:15

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα στο Πακιστάν

Να διατηρήσει την πορεία προς τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στο Πακιστάν κάλεσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, προτείνοντάς του ενίσχυση της βρετανικής βοήθειας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συνόδευσαν την Μπεναζίρ Μπούτο στην τελευταία της κατοικία. Τουλάχιστον 23 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια.

Να διατηρήσει την πορεία προς τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στο Πακιστάν κάλεσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, προτείνοντάς του ενίσχυση της βρετανικής βοήθειας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται ενωμένη όσον αφορά την καταδίκη (της επίθεσης) και την αποφασιστικότητά της να δράσει έτσι ώστε αυτοί που προσφεύγουν σε τέτοιες τακτικές να μην υπερισχύσουν», σημειώνει ο Μπράουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Έκκληση να συνεχιστεί η πορεία προς τη δημοκρατία απηύθυναν στο Πακιστάν και άλλοι ηγέτες, καθώς ο θάνατος της Μπούτο γέννησε φόβους για την πρόκληση χάους στη χώρα αυτή των 160 εκατομμυρίων κατοίκων που διαθέτει και πυρηνικό όπλο. Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν μάλιστα πτώση στις αγορές στην Ασία και την Ευρώπη και αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η ταφή της Μπεναζίρ Μπούτο στο οικογενειακό μαυσωλείο της γενέτειράς της, Γκάρι Κούντα Μπαξ, της επαρχίας Σιντ στο νότιο Πακιστάν, ολοκληρώθηκε λίγο μετα τις 13:30 (ώρα Ελλάδος).

Η σορός της τοποθετήθηκε πλάι στον τάφο του πατέρα της Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, εκλεγμένου πρωθυπουργού του Πακιστάν, ο οποίος ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1977 και στη συνέχεια εκτελέσθηκε διά απαγχονισμού.

Την κηδεία της Μπεναζίρ Μπούτο παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της, που συγκεντρώθηκαν στη Γκάρι Χούντα Μπακς για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στην ηγέτιδά τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/12/28/1456927.htm . Η νεκρική πομπή χρειάστηκε τουλάχιστον δύο ώρες για να διανύσει τα 5 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Γκάρι Κούντα Μπαξ από το οικογενειακό μαυσωλείο των Μπούτο.

Ο πρόεδρος Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά τη δολοφονία της Μπούτο, όμως πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν ότι δεν την προστάτευσε.

Νέα βίαια επεισόδια

Στην επαρχία Σιντχ, όπου η Μπούτο έχαιρε μαζικής λαϊκής υποστήριξης, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχών αγροτών, τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία της. «Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την κηδεία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της επαρχίας ¶χταρ Ζάμαν.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις ταραχές μετά τη δολοφονία της Μπούτο ανέρχεται σε 32.

Η Αλ Κάιντα πίσω από τη δολοφονία

Στην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν απέδωσε τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Μπεναζίρ Μπούτο ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Χαμίντ Ναουάζ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή τους τηλεφωνική συνομιλία που υπέκλεψαν και στην οποία το θεωρούμενο ως ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα Μπαϊτούλα Μεχσούντ συγχαίρει τους δράστες της δολοφονίας της Μπούτο.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Asia Times Online ανέφερε πως ανώτατος διοικητής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της Μπούτο.

ΗΠΑ: Ασφαλές το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν

Το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων του Πακιστάν είναι ασφαλές, παρά την πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν, εκτιμά το αμερικανικό Πεντάγωνο

«Σε αυτή την χρονική φάση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Γκάρι Κεκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και του ευρύτερου τομέα της άμυνας τόνισαν από την πλευρά τους ότι οι στρατιωτικοί στο Πακιστάν είναι εγγυητές της ασφάλειας του πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

«Φρικτή αλλά και αναμενόμενη» χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα “Guardian” τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο και προσθέτει: «ήταν χαρισματική και τολμηρή δημοκράτισσα παρά τα όποια λάθη της. Ο θάνατός της καθιστά το Πακιστάν και τον κόσμο μας πιο επικίνδυνο. Ήταν η μόνη που μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα μετά από δεκαετίες στρατιωτικών δικτατοριών στη δημοκρατία, ουδείς μπορεί να την αντικαταστήσει ως πολιτική φυσιογνωμία. Η ελπίδα ότι με τις εκλογές της 8ης Ιανουαρίου θα τερματιστεί το πολιτικό χάος στο Πακιστάν είναι πλέον μηδαμινή.»

H επίσης βρετανική “The Times” χαρακτηρίζει την Μπούτο πατριώτισσα και ρεαλίστρια. Ήθελε να μείνει στη μνήμη του λαού της ως εκσυγχρονίστρια, δεν μπορεί όμως να υπάρξει σύγχρονο Πακιστάν χωρίς δημοκρατία» και συνεχίζει: «Η δολοφονία της Μπούτο έγινε για να καταστρέψει το δικαίωμα του Πακιστάν για ελεύθερες εκλογές. Για να τιμήσει το Πακιστάν την Μπούτο πρέπει να επιδείξει ότι η δημοκρατία μπορεί να νικήσει τον δολοφονικό εξτρεμισμό».

«Ποιος είναι τώρα σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα της Μπούτο, σε μια χώρα που φωλιάζει η ανασφάλεια;» διερωτάται η γαλλική “Le Figaro”: «Το καθεστώς Μουσάραφ, που τους τελευταίους μήνες αποδυναμώθηκε εξαιρετικά, καθίσταται τώρα υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης έστω και αν πρέπει οι υπαίτιοι της δολοφονίας να αναζητηθούν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές».

«Παρά τα σκάνδαλα περί διαφθοράς και το γεγονός ότι προέρχεται από μια παλαιά, φεουδαρχική οικογένεια η Μπεναζίρ Μπούτο φαίνεται πως ήταν η μόνη δημοκρατική, αστική και κοσμική εναλλακτική λύση έναντι του βίαιου Περβέζ Μουσάραφ» αποφαίνεται η επίσης γαλλική Liberation: «ο θάνατός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς, που ακροβατεί μεταξύ των ενισχυμένων πια ισλαμιστών και του στρατού, που κατήντησε κράτος εν κράτει.»

«Ποιoν θα ψηφίσουν στις 8 Ιανουαρίου οι πολίτες του Πακιστάν;» αναρωτιέται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse και υπογραμμίζει: «η δολοφονική επίθεση κατά της Μπούτο αποδεικνύει ακόμη μια φορά την ανικανότητα του πρώην στρατηγού και παλαιού, αλλά και νέου προέδρου Μουσάραφ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ισλαμιστική τρομοκρατία. Η πυρηνική δύναμη Πακιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος. Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει το 2008 είναι ήδη δεδομένο».