Κόσμος
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 19:49

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού αποτυχημένου κράτους

«Eνα αποσταθεροποιημένο Πακιστάν δεν θα έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν πέραν των πακιστανικών συνόρων» αποφαίνεται η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: «χειρότερα: ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν σε ακατάλληλα χέρια τα πυρηνικά όπλα. Το Πακιστάν μετά την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο είναι περισσότερο από ποτέ ωρολογιακή βόμβα, μόνον που πρόκειται για μια πυρηνική ωρολογιακή βόμβα».

«Ανεξάρτητα με το πού θα οδηγήσει η χαοτική εξέλιξη στο Πακιστάν, για τη Δύση, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσάρεστες» γράφει η γερμανική Die Welt και καταλήγει: «διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη, και θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που μια πυρηνική δύναμη θα μετατρέπονταν σε αποτυχημένη κρατική οντότητα».

Διατυπώνονται όμως και ανησυχίες για το τι θα γίνει αν χαθεί ο έλεγχος στα βόρεια του Πακιστάν, αν η τρομοκρατία που υπάρχει στο Αφγανιστάν μεταπηδήσει, και η χώρα πέσει στα χέρια των Ισλαμιστών φονταμενταλιστών.

Κάποιοι ωστόσο χαρακτηρίζουν αυτούς τους φόβους αβάσιμους. «Η χώρα είναι μεγαλύτερη από το παστουνικό Βαζιριστάν, όπου κυριαρχούν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές εξακολουθούν να αποτελούν μια μειονότητα στη χώρα και η μαχητική-τρομοκρατική τους πτέρυγα συνιστά μια περιθωριακή έκφανση κυρίως στη κεντρική επαρχία του Πουντζάμπ. Το μόνον σίγουρο όμως είναι ότι οι Πακιστανοί πολιτικοί ζουν επικίνδυνα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung.

DEUTSCHE WELLE