Απόψεις
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 07:00

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Ένας από τους παλαιότερους θεούς στην αρχαία Ρώμη ήταν ο Ιανός, που τις περισσότερες φορές απεικονιζόταν με δύο πρόσωπα. Για τον σκοπό αυτό έμεινε στη μυθολογία και ως «διπρόσωπος Ιανός», γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Από την έντυπη έκδοση

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Ένας από τους παλαιότερους θεούς στην αρχαία Ρώμη ήταν ο Ιανός, που τις περισσότερες φορές απεικονιζόταν με δύο πρόσωπα. Για τον σκοπό αυτό έμεινε στη μυθολογία και ως «διπρόσωπος Ιανός».

Τον ρωμαϊκό αυτό μύθο θυμίζει η εικόνα που παρουσιάζει η πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες. Το ένα «πρόσωπο» παρουσιάστηκε στην επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το άλλο στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρά τις αψιμαχίες διατηρήθηκε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο πως χρειάστηκαν μόνο τρεις συνεδριάσεις για να βγει «λευκός καπνός» και να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο φαίνεται πως συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή. Τώρα το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ακολούθως θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια. 

Στον αντίποδα, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου από την τρίτη κιόλας συνεδρίαση. Μάλιστα οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, με βαριές εκφράσεις να ακούγονται.

Με δεδομένο πως η διαδικασία θα κρατήσει πάνω από δύο μήνες, είναι σαφές πως η πολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα και όχι με «κραυγές». Αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα» για όλες τις πλευρές, αν και τα πρώτα μηνύματα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. 

Η σημερινή συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια αποτελεί ένα «κρας τεστ» για το ποιο από τα δύο πρόσωπα θα επικρατήσει. 

Και έχει ενδιαφέρον αν θα δοθούν μάχες ουσίας ή απλά εντυπώσεων. Θα είναι και ένα... μήνυμα προς τους βουλευτές για το πώς θα πρέπει να πορευτούν το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο πως ο πολιτικός χρόνος θα είναι ιδιαίτερα πυκνός μέχρι την άνοιξη -εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου-, θα πρέπει όλα τα κόμματα να δείξουν το «ώριμο» πρόσωπό τους. Όσοι βουλευτές δεν το πράξουν, θα... πληρώσουν και το πολιτικό τίμημα.