Κόσμος
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 08:22

Ασφαλείς οι προμήθειες φυσικού αερίου, λένε Αυστρία και Αγγλία

ΟΙ προμηθευτές φυσικού αερίου από την Αυστρία στην Αγγλία, είπαν, ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις προμήθειες στην Ουκρανία, μετά από το θέμα αμφισβήτησης τιμών που προέκυψε, δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη.

Στελέχη της γερμανικής E.ON AG, της Gaz de France, της αυστριακής OMV AV και της βρετανικής Centrica Plc, είπαν χθες, ότι δεν περιμένουν να υπάρξει πρόβλημα μετά την απόφαση της ρωσικής εταιρείας OAO Gazprom να σταματήσει τις φορτώσεις στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, βασίζεται στη κρατική OAO Gazprom για το περίπου 1/4 των συνολικών προμηθειών της σε φυσικό αέριο, το περισσότερο από το οποίο διοχετεύεται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Την απόφαση έλαβε χθες η Gazprom στη Μόσχα, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να καταβάλλει τέσσερις φορές περισσότερο του μέσου όρου τιμής φυσικού αερίου του 2005, εντείνοντας περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης. Η Ουκρανία έχει αρκετό φυσικό αέριο στις αποθήκες της για τέσσερις μήνες και οι δύο πλευρές είπαν, ότι οι προμήθειες στη Δυτική Ευρώπη δεν θα επηρεαστούν, ενώ το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διοχετεύεται από τα δυτικά της χώρας.

«Η κίνηση της Gazprom θα μειώσει τις προμήθειες στη Γερμανία, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε τις προμήθειες από άλλες πηγές, όπως τη Νορβηγία και την Ολλανδία», είπε η Marian Rappl, εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου προμηθειών, BGW, που εκπροσωπεί 1.300 εταιρείες φυσικού αερίου και ύδατος, συμπληρώνοντας: «Η βιομηχανία και οι καταναλωτές δεν θα επηρεαστούν».

Η τιμή του φυσικού αερίου για άμεση παράδοση στο ηλεκτρονικό APX Gas Exchange, σημείωσε χθες άνοδο 9,4%, φθάνοντας στις 66,2 πένες ανά μονάδα θερμότητας (11,40 ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες) στις 10:25' π.μ., ώρα Λονδίνου.

Η Ρωσία, προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» την οικονομία της Ουκρανίας με την διακοπή του φυσικού αερίου, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, στο Web site του.

Ο Burckhard Bergmann, πρόεδρος της E.ON Ruhrgas, που εδρεύει στο Εσσεν της Γερμανίας, είπε σε ανακοίνωσή του που απέστειλε χθες με fax, ότι η εταιρεία κοινής ωφελείας είναι καλά προετοιμασμένη για το κλείσιμο της Ουκρανίας. Η Γερμανία προμηθεύεται περίπου το 30% των συνολικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Ουκρανίας.

Η Gaz de France, που εδρεύει στο Παρίσι και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρείας αγοράς φυσικού αερίου στον κόσμο, πήρε μέτρα για την προστασία της, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην γίνει γνωστό το όνομά της. Η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα μπορέσει να καλύψει άλλους προμηθευτές, στην περίπτωση που θα υπάρξει πρόβλημα με τις φορτώσεις της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια. Η Γαλλία, προμηθεύεται περίπου το 1/4 του φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η Βρετανία προμηθεύεται μόνο το 1,5% έως 2% του φυσικού αερίου της από την Ρωσία, είπα ο Andrew Hanson, εκπρόσωπος της Centrica, της μεγαλύτερης εταιρείας προμήθειας ενεργείας της Βρετανίας. Η εταιρεία δεν περιμένει να υπάρξει πρόβλημα με τους πελάτες της, είπε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε συμφωνίες για μεγάλες προμήθειες από την Gazprom».

«Οι προμήθειες στην Αυστρία δεν απειλούνται», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η OMV, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου της Αυστρίας. Τα αποθέματα της χώρας θα διαρκέσουν για αρκετούς μήνες ακόμη και εάν η Ουκρανία παρακρατήσει το 15% των εξαγωγών της Gazprom.

Οι Αυστριακοί κατανάλωσαν 8,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2004, από το οποίο το 59% προήλθε από τη Ρωσία.

Περισσότερο από τα 2/ 3 της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτεται από εγχώριες πηγές, εκ των οποίων η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Βρετανία, αποτελούν περίπου το 80% της παραγωγής φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Επιπλέον, η Ευρώπη προμηθεύεται φυσικό αέριο από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, του Κατάρ και της Νιγηρίας.

Η Ε.Ε. ανησυχεί για το θέμα του φυσικού αερίου και επιδιώκει να μάθει περισσότερα για το θέμα, είπε η Mireille Thom, εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, χθες. Ακόμη η Ενωση πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αποκατάσταση των φορτώσεων με την Ουκρανία. Ειδικοί από τις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν προγραμματίσει την αποτίμηση της επίδρασης του κλεισίματος της Ουκρανίας, σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στις 4 Ιανουαρίου.

Η Gazprom χρέωσε τους καταναλωτές στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, κατά μέσον όρο προς 135 δολ. ανά χιλιάδες κυβικά μέτρα το εννεάμηνο του 2005 και αναμένεται ότι αυτή η τιμή θα διπλασιαστεί στα 255 δολ. το 2006. Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει στη Δυτική Ευρώπη, περίπου 151 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2006, περισσότερο από τις εκτιμήσεις για 145 δισ. το 2005, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, Alexander Medvedev, τον Νοέμβριο.