Πολιτική
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 17:21

Διαδοχικές συναντήσεις Σιούφα με πρέσβεις Ρωσίας και Ουκρανίας

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αθήνα είχε σημερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Κατά τη συνάντηση με τον ρώσο πρέσβη Andrey Vdovin -συνάντηση στην οποία παρευρισκόταν και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου- συζητήθηκε το πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών και ειδικότερα υπογραμμίσθηκε η συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, που αναβάθμισαν σημαντικά τις διμερείς σχέσεις στον ενεργειακό τομέα.

Ο ρώσος πρέσβης ενημέρωσε τον υπουργό Ανάπτυξης για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη διέλευση, μέσω Ουκρανίας, του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να εξευρεθεί, το ταχύτερο δυνατόν, μία κοινά αποδεκτή λύση στο διμερές αυτό πρόβλημα προκειμένου να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις των χωρών αυτών και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου της χώρας μας. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η χώρα μας ταυτίζεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες της αυστριακής προεδρίας στο θέμα αυτό.

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Valerii Tsybukh. Στη συνάντηση συζητήθηκε το πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών και των μεγάλων προοπτικών που υπάρχουν για την περαιτέρω διεύρυνση τους.

Ο ουκρανός πρέσβης ενημέρωσε με τη σειρά του τον υπουργό Ανάπτυξης για τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, καθώς επίσης και για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Borys Tarasyuk.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι, αν και το πρόβλημα είναι διμερές και αφορά κατά βάση την Ουκρανία και τη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ταχεία επίλυση του θέματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα μας.