Υγεία
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 10:29

Πάνω από 600.000 ευρώ το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον παιδικό καρκίνο

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) με στόχο την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στην εφαρμογή και διενέργεια των Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ανακοινώθηκε χθες από τους εκπροσώπους της ΦΛΟΓΑ και της ΕΕΠΑΟ παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) με στόχο την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στην εφαρμογή και διενέργεια των Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της ΦΛΟΓΑ και της ΕΕΠΑΟ παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρο της Φλόγας, ο σύλλογος αναλαμβάνει να εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να καλυφθεί το κόστος συμμετοχής της ΕΕΠΑΟ, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000€ σε βάθος πενταετίας, καθώς και το ετήσιο τακτικό κόστος λειτουργίας του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλλε αίτηση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020.  Ενώ, η ΕΕΠΑΟ από πλευράς, αναλαμβάνει να εφαρμόσει και να εποπτεύει το πρόγραμμα και φέρει την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη της σωστής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί, ότι στα πρωτόκολλα θα συμμετέχουν τα μέλη της ΕΕΠΑΟ σε όλα τα Παιδιατρικά Αιματολογικά Ογκολογικά Κέντρα της Ελλάδας. Τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν ως στόχο την ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και σε περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής,  μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας.

Επιπλέον, μέσω αυτών δοκιμάζονται νέοι συνδυασμοί θεραπειών και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ κ. Αντώνης Καττάμης, στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο περίπου 300 παιδιά τα οποία αντιμετωπίζονται από τα μέλη της ΕΕΠΑΟ  με αποτελέσματα που συναγωνίζονται τα καλύτερα της Ευρώπης. Εξήγησε ότι τα ελληνικά κέντρα ακολουθούν μεν, αλλά δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών.

Με τη συμμετοχή στα πρωτόκολλα θεραπείας, τα παιδιά στην Ελλάδα θα δέχονται ακριβώς την ίδια φροντίδα όπως τα παιδιά όλων των προηγμένων χωρών. Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου θα συζητείται σε πραγματικό χρόνο με όλες τις συνεργατικές ομάδες διεθνώς και με χρήση πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνικών που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας. Η θεραπεία θα καθορίζεται και θα επαναπρογραμματίζεται βάσει των δεδομένων του κάθε πρωτοκόλλου και θα αναπροσαρμόζεται  σε πραγματικό χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι η επιτελική δομή του υπουργείου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των μελετών σκοπιμότητας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και είπε ότι στόχος τους είναι να γίνει η Ελλάδα κέντρο αναφοράς.