«Υπήρξε ένα παιχνίδι πίεσης (σ.σ.: για τη διεύρυνση της Ε.Ε.) που δεν ήταν ευχάριστο: υπάρχουν εκείνοι που έχουν ένα στρατηγικό όραμα για τα πράγματα και αυτοί που δεν έχουν», γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Υπήρξε ένα παιχνίδι πίεσης (σ.σ.: για τη διεύρυνση της Ε.Ε.) που δεν ήταν ευχάριστο: υπάρχουν εκείνοι που έχουν ένα στρατηγικό όραμα για τα πράγματα και αυτοί που δεν έχουν».
Το Παρίσι, μαζί με τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, όπως ήταν αναμενόμενο, μπλόκαρε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί έχει όραμα, ενώ οι άλλοι -λέγε με Βερολίνο- βολεύονται με το διόραμα.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θεωρούν ότι οι δύο βαλκανικές χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις. Δεν ήταν έκπληξη οι γαλλικές θέσεις. Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα αφορά τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Πάνω από 10.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Εντάξει, η ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου υπολείπεται των ευρωπαϊκών κριτηρίων και στις δύο χώρες. Αυτό, όμως, δεν εξηγεί γιατί δεν λαμβάνουν ημερομηνία. Και εν τέλει το άνοιγμα των ενταξιακών διαβουλεύσεων απέχει πολύ από το να γίνουν δεκτές στην Ε.Ε. Απλώς, είναι το «τυράκι» για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Στην πραγματικότητα, το Παρίσι θέλει να μην την ξαναπατήσει. Οι Γάλλοι διακατέχονταν πάντα από την ανησυχία ότι με την ένταξη κι άλλων κρατών-μελών, η Ε.Ε. θα αλλοιωθεί και στο τέλος δεν θα μείνει παρά μόνο η κοινή αγορά, προς μεγάλη του Βερολίνου χαρά. Η Γερμανία ήταν η μεγάλη κερδισμένη, από την προηγούμενη μεγάλη διεύρυνση, με την ένταξη των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Η Γαλλία με το βέτο στέλνει μήνυμα-πακέτο. Ο Μακρόν, άλλωστε, από την αρχή της θητείας του προέταξε την εμβάθυνση της Ε.Ε. έναντι της διεύρυνσης.
Η Γερμανία δεν βιάζεται. Χρονοτριβεί, κωλυσιεργεί με την εμβάθυνση, ακριβώς επειδή μπορεί. «Μερκελίζει», κατά το ρήμα που έχουν επινοήσει οι Γερμανοί, το «merkeln», που σημαίνει «αναβάλλω αποφάσεις». Η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. δεν προχωρά. Η διαπραγμάτευση για την εμβάθυνση είναι στην ατζέντα πολύ χαμηλά. Η Γερμανία δεν θα κουνηθεί, πριν οι φωτιές ανάψουν για τα καλά.