Κόσμος
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 21:04

Ο πόλεμος του αερίου

«Ο πόλεμος του αερίου» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών εφημερίδων, οι οποίες στο σύνολό τους εκτιμούν ότι η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία και να αποσυνδεθεί από την επιρροή της Μόσχας στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο.

«Το αέριο είναι το πολιτικό όπλο της Μόσχας στο πλαίσιο του νέου ψυχρού πολέμου», γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου. «Αλλά η απόφαση της Ρωσίας θα μπορούσε να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα τόσο καταστροφική για το Κρεμλίνο όσο και το μποϊκοτάζ στο πετρέλαιο το 1973 για τους Αραβες», προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα στο κύριο άρθρο, «Το δίδαγμα είναι σαφές για την Ευρώπη: οι ενεργειακοί της πόροι δεν πρέπει να εξαρτώνται από τη Ρωσία».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σημειώνει ότι «η Δύση πρέπει να αντισταθεί στην επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία» εκτιμώντας ότι η στάση του Κρεμλίνου δεν είναι τίποτα άλλο από «μια οικονομική αντεκδίκηση ενάντια σε μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που τόλμησε να διακηρύξει την διπλωματική ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και να κοιτάξει προς τη Δυτική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πρέπει να καταστήσουν σαφές στον κ. Πούτιν ότι εάν θέλει να διατηρήσει τη θέση του μεταξύ των ηγετών όλου του κόσμου, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως αυτοί».

Υπογραμμίζοντας «την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία», ο Ιντιπέντεντ τονίζει ότι «η Ρωσία δεν είναι πια ένας στρατιωτικός γίγαντας ,αλλά είναι μιά υπερδύναμη στον ενεργειακό τομέα».

Στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν σημειώνει στην πρώτη της σελίδα ότι «ο Πούτιν ασκεί πιέσεις» και προσθέτει ότι η Ευρώπη «ανησυχεί για την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία».

«Είναι επιτακτικό να υπενθυμίσουμε στον ρώσο φίλο ότι σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενο όλοι έχουν συμφέρον να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και ευθύνη».

«Ο Πούτιν δημιουργεί δυσκολίες στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος της Φιγκαρό που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «διστάζει να εμπλακεί στη σύγκρουση». Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Ευρώπη «ενδιαφέρεται να διαφυλάξει την στρατηγική σύμπραξή της με τον πρωταρχικό ενεργειακό προμηθευτή της».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ