Κόσμος
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 12:33

Η ενταξιακή προοπτική βοηθά Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Όπως ήταν αναμενόμενο, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία πάτησαν «φρένο» στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονία και της Αλβανίας στη χθεσινή σύνοδο των 27 υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. Το θέμα θα συζητηθεί τώρα στο συμβούλιο κορυφής της΄Ενωσης, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο. Για τον Γιόζεφ Γιάνινγκ, ειδικό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, η Ε.Ε. δεν μπορεί να κρατά για καιρό μακριά χώρες, όπως η Αλβανία και η Β. Μακεδονία, που θέλουν να γίνουν μέλη της. Πρέπει να συνοδεύει θετικά τη διαδικασία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία πάτησαν «φρένο» στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονία και της Αλβανίας στη χθεσινή σύνοδο των 27 υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. Το θέμα θα συζητηθεί τώρα στο συμβούλιο κορυφής της΄Ενωσης, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο.

Χρειάζεται πολιτική βούληση

Η απογοήτευση για τις δύο αυτές χώρες είναι μεγάλη και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ελπίζει ότι τουλάχιστον εκεί το θέμα θα έχει θετική τροπή. Αλλά είναι στην πραγματικότητα οι Βορειομακεδόνες και οι Αλβανοί έτοιμοι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων; Το ερώτημα έθεσε δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk στον Γιόζεφ Γιάνινγκ, επικεφαλής του γραφείου στο Βερολίνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations), μια δεξαμενή σκέψης που επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

«Υπό την πραγματική έννοια του όρου δεν υπάρχει ετοιμότητα» απαντά ο Γερμανός εμπειρογνώμων. «Αλλά έχουν φτάσει σε ένα σημείο που η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων φαντάζει χρήσιμη, γιατί οι μεταρρυθμίσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Τα πρώτα βήματα είναι συνήθως από πολιτική άποψη πιο εύκολα, αλλά στη συνέχεια τα πράγματα δυσκολεύουν και χρειάζεται να επιστρατευτεί πολιτική βούληση. Σε αυτή τη φάση η ενταξιακή προοπτική βοηθά πάρα πολύ».

Ο στόχος της ένταξης

Ο Γιόζεφ Γιάνινγκ κατανοεί απολύτως τα γαλλικά επιχειρήματα κατά της διεύρυνσης της Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Οι Γάλλοι» υπενθυμίζει, «διακατέχονταν πάντα από την ανησυχία ότι με την ένταξη κι άλλων κρατών-μελών η Ε.Ε. θα αλλοιώνονταν και στο τέλος δεν θα έμενε παρά μόνο η κοινή αγορά, στο τέλος ούτε κι αυτή θα έμενε. Εάν στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι αυτός ο φόβος δεν είναι εντελώς αβάσιμος. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά» συμπληρώνει ο Γιάνινγκ. «Αυτή δείχνει ότι όταν δεν υπάρχει στόχος, δεν υπάρχει αξιόπιστη προοπτική, τότε είναι δύσκολο, για να μην πω εξαιρετικά δύσκολο, για χώρες και πολιτικούς παίκτες να μείνουν πιστοί στην πολιτική τους κατεύθυνση και με συνέπεια να φέρουν τη χώρα τους βήμα προς βήμα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ».   

Για τον Γερμανό ειδικό, η Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν μπορούν να κρατούν για καιρό μακριά χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη τους. Θα ήταν σαν να παραιτούνταν από τη βασική ιδέα να γίνουν εστία όλων των δημοκρατιών της Ευρώπης. Που σημαίνει, ότι δεν απομένει κάτι άλλο στην Ε.Ε., από το να συνοδεύει θετικά αυτή τη διαδικασία προσέγγισης στην Ε.Ε. «Με σαφή κριτήρια και με μια διαδικασία που να έχει μεγάλη διάρκεια, έτσι ώστε να διευκολύνει την σταθεροποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και προόδων, και στο τέλος οι χώρες αυτές να γίνονται μέλη της Ε.Ε.» διευκρινίζει ο Γιόζεφ Γιάνινγκ.