Κόσμος
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 10:11

Ρωσία-Ουκρανία: Η συμφωνία μπορεί να μην θέσει τέλος στις πιέσεις Πούτιν

Η επιτυχία της Ουκρανίας να αποτρέψει τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να τετραπλασιάσει την τιμή που καταβάλλει για το φυσικό αέριο, ενδέχεται να είναι μόνο προσωρινή στην πίεση που δέχεται από τη βόρειο γείτονά της, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Viktor Yushchenko, κέρδισε χθες μια συμφωνία που σημαίνει ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία θα καταβάλει στην OAO Gazprom, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας που εδρεύει στη Μόσχα, κατά μέσον όρο 95 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα του καυσίμου για πέντε χρόνια, λιγότερο από το διπλάσιο των 50 δολ. που χρεωνόταν νωρίτερα.

«Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο Yushchenko είναι ο νικητής, αλλά ο Putin γνωρίζει τις επιλογές του και θα συνεχίζει να ασκεί πίεση», ανέφερε ο Wolfram Schrettl, καθηγητής Οικονομικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Η φιλονικία για την τιμή του αερίου ήταν απλώς η πιο πρόσφατη στη διαμάχη μεταξύ Putin και Yushchenko, που άρχισε από τη στιγμή που ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε τον αντίπαλο του Yushchenkο κατά τις προεδρικές εκλογές του 2004. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ηλικίας ενός έτους, επιδιώκει πιο στενούς δεσμούς με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της εισόδου της στην Ε.Ε. και χαλάρωση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

«Ο Putin, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του G8 την 1 η Ιανουαρίου, απλώς έδωσε τόπο στην οργή επειδή ήθελε να προλάβει ενδεχόμενη επιθετική πίεση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Schrettl.

Ο Putin και η Gazprom υποχώρησαν από το προηγούμενο σχέδιο που είχαν να προσαρμόσουν τις τιμές για το αέριο στην Ουκρανία στα περίπου 250 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όσο δηλ. χρεώνουν στους πελάτες τους στη Δυτική Ευρώπη.

Οι φορτώσεις φυσικού αερίου στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη σταμάτησαν στις 1 και 2 Ιανουαρίου, όταν η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει το καύσιμο στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, τις κύριες οδούς για τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Η Gazprom, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έκλεβε αέριο, μία κατηγορία που η χώρα αρνήθηκε.

Η χθεσινή συμφωνία θα κοστίσει στην Ουκρανία περίπου 1,5 δισ. δολ. επιπλέον φέτος, σύμφωνα με τον Paul McNamara, ο οποίος διαχειρίζεται 800 εκατ. δολ. με την Julius Baer Investment Management στο Λονδίνο. Η Ουκρανία, εισάγει περίπου το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται.