Πολιτική
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 09:55

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Τον Νοέμβριο θέλει η κυβέρνηση την ψήφιση του νόμου

Αισιοδοξία ότι η διακομματική επιτροπή που σήμερα ξεκινά τις εργασίες της μπορεί να καταλήξει σε συναινετική λύση το αργότερο σε ένα μήνα, ώστε μέσα στον Νοέμβριο η πρόταση να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, εκφράζουν πηγές της Ν.Δ.

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki

Αισιοδοξία ότι η διακομματική επιτροπή που σήμερα ξεκινά τις εργασίες της μπορεί να καταλήξει σε συναινετική λύση το αργότερο σε ένα μήνα, ώστε μέσα στον Νοέμβριο η πρόταση να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, εκφράζουν πηγές της Ν.Δ.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να κάνει γνωστή την πρόταση της πλειοψηφίας. Αναμένεται επίσης να γίνουν γνωστά τα σημεία στα οποία η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις ώστε να πετύχει τη συναίνεση και να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για να δοθεί το δικαίωμα στις κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού που θα προβλέπει ο νόμος να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα ο κ. Θεοδωρικάκος θα κάνει γνωστό στους Γιώργο Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σκανδαλίδη από το ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Γκιόκα από το ΚΚΕ, Νίκο Πολίτη από την Ελληνική Λύση και  Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25, ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι η προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, θέση που σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα σημείο στο οποίο προτίθεται να υποχωρήσει είναι η επιστολική ψήφος, ενώ αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών «φίλτρα» όπως ο ορισμός μάξιμουμ ορίου παραμονής στο εξωτερικό και όροι  για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όπως την ύπαρξη ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, ο κ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι πρόκειται για αντισυνταγματικές προβλέψεις και μάλλον αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πηγές της Ν.Δ. διευκρινίζουν ότι οι όροι αυτοί – αν συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και ισχύσουν – θα αφορούν όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς για όσους συμπεριλαμβάνονται ήδη, θα ήταν αντισυνταγματικό να εξαιρεθούν. Σημειώνεται πάντως από κυβερνητικές πηγές ότι αν χρειαστεί συνταγματική παρέμβαση, το άρθρο 54 του Συντάγματος έχει καταστεί αναθεωρητέο από την προηγούμενη Βουλή και μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που συνεχίζει τις εργασίες της ως το τέλος Νοεμβρίου.

«Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό. Είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα» είπε προχθές ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στις μετρήσεις που δημοσιεύονται η κοινή γνώμη δείχνει να τάσσεται υπέρ του να βρεθεί συναινετική λύση.

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που προηγήθηκαν,  μόνο ο κ. Τσίπρας διαφώνησε με την προοπτική της προσμέτρησης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού -πιο συγκεκριμένα της ψήφου των κατηγοριών της ομογένειας που θα επιλεγούν τελικά- στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.