Τη συνδρομή όλων των παραγόντων και φορέων σε θέματα ρατσισμού ζήτησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με αφορμή τα χθεσινοβραδινά γεγονότα κατά τη διάρκεια του αγώνα, Βουλγαρία-Αγγλία, για τους προκριματικούς του EURO 2020.
Τη συνδρομή όλων των παραγόντων σε θέματα ρατσισμού ζήτησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με αφορμή τα χθεσινοβραδινά γεγονότα κατά τη διάρκεια του αγώνα, Βουλγαρία-Αγγλία, για τους προκριματικούς του EURO 2020.
Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας υπερασπίστηκε με δηλώσεις του την πολιτική που ασκεί η UEFA στα κρούσματα του ρατσισμού μέσα στα γήπεδα, επανέλαβε τις αυστηρότατες κυρώσες που επιβάλλονται για παρόμοια περιστατικά, ωστόσο, επισήμανε πως πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο και ζήτησε τη συνεργασία κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να τεθούν στο περιθώριο οι ακραίες απόψεις.
Η δήλωση του Αλεξάντερ Τσέφεριν:
«Υπήρξε μία εποχή, όχι πολύ μακρινή, που η ποδοσφαιρική οικογένεια πίστεψε ότι η μάστιγα του ρατσισμού ήταν μία μακρινή ανάμνηση.
Τα τελευταία χρόνια μας έδειξαν ότι η σκέψη αυτή ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, αποτέλεσμα εφησυχασμού. Η άνοδος του εθνικισμού στην ήπειρο έχει οδηγήσει σε κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές και μερικοί πίστεψαν ότι το ποδοσφαιρικό κοινό είναι το κατάλληλο μέρος για να ακουστούν οι αποκρουστικές απόψεις τους.
Ως διοικητική αρχή, γνωρίζω ότι δεν θα κερδίσουμε κάποιο διαγωνισμό δημοφιλίας. Αλλά κάποιες απόψεις που εκφράστηκαν, σχετικά με την προσέγγιση της UEFA στη μάχη κατά του ρατσισμού, ήταν εντελώς άστοχες.
Η UEFA, σε στενή συνεργασία με το δίκτυο FARE, εισήγαγε ένα πρωτόκολλο τριών φάσεων, για την αναγνώριση και αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια αγώνων.
Οι ποινές της UEFA είναι από τις αυστηρότερες στον αθλητισμό, για συλλόγους και ομοσπονδίες που οι υποστηρικτές τους φέρονται σαν ρατσιστές σε αγώνες μας.
Η ελάχιστη ποινή είναι το μερικό κλείσιμο του σταδίου, το οποίο κοστίζει στους γηπεδούχους απώλειες εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων, ενώ "κολλάει" ένα στίγμα στους οπαδούς τους.
Η UEFA είναι η μόνη ποδοσφαιρική αρχή που έχει αποκλείσει παίκτη για δέκα αγώνες λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς, η αυστηρότερη ποινή στο άθλημα.
Πιστέψτε με, η UEFA έχει κάνει ό,τι μπορεί για να εξαλείψει αυτή την ασθένεια από το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό, πρέπει πάντα να πασχίζουμε να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας.
Γενικότερα η ποδοσφαιρική οικογένεια -διοικήσεις, παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι- χρειάζεται να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να κηρύξει πόλεμο στους ρατσιστές και να περιθωριοποιήσει τις αποτρόπαιες απόψεις τους στο περιθώριο της κοινωνίας.
Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα σε αυτό τον τομέα. Μόνο αν δουλέψουμε μαζί, στο όνομα της αξιοπρέπειας και της τιμής, θα σημειώσουμε πρόοδο».