Κόσμος
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 21:00

Ποια είναι τα «κανάλια» της μετανάστευσης προς την Ευρώπη

Περισσότεροι Αφγανοί απ’ ό,τι Σύροι έχουν μεταναστεύσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ε.Ε., όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία. Οι Αφγανοί είναι συνεπώς η πολυπληθέστερη εθνοτική ομάδα που εισέρχεται παράτυπα στην Ευρώπη και μάλιστα αρκετοί φεύγουν από το Ιράν εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Ενόσω η Ε.Ε. ανησυχεί για νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αυξανόμενος αριθμός Αφγανών μεταναστών αποτελεί πιο άμεσο πρόβλημα, κυρίως στα ελληνικά νησιά όπου φθάνουν πρώτα οι περισσότεροι.

Περισσότεροι Αφγανοί απ’ ό,τι Σύροι έχουν μεταναστεύσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ε.Ε., όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία. Οι Αφγανοί είναι συνεπώς η πολυπληθέστερη εθνοτική ομάδα που εισέρχεται παράτυπα στην Ευρώπη και μάλιστα αρκετοί φεύγουν από το Ιράν εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Ενόσω η Ε.Ε. ανησυχεί για νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αυξανόμενος αριθμός Αφγανών μεταναστών αποτελεί πιο άμεσο πρόβλημα, κυρίως στα ελληνικά νησιά όπου φθάνουν πρώτα οι περισσότεροι.

Από την αρχή του έτους, περί τις 17.000 Αφγανοί διέσχισαν το Αιγαίο, προκειμένου να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζούσαν στο Ιράν προτού προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι πολλοί Αφγανοί μετανάστες που φτάνουν στην Ε.Ε. έχουν γεννηθεί στο Ιράν.

Φεύγουν επειδή «η αμερικανική πολιτική έχει επιδεινώσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση στο Ιράν», επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος. Λόγω της κατάστασης αυτής στο γειτονικό Ιράν, Αφγανοί εργάτες φεύγουν αναζητώντας καλύτερους τρόπους για να στηρίξουν τις οικογένειές τους στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν από την πλευρά τους Ιρανοί αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην πατρίδα τους παραμένει επικίνδυνη, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα εδάφη από ποτέ, αφότου εκδιώχτηκαν από την εξουσία, πριν από δύο δεκαετίες.

Σήμερα, στο Ιράν ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Αφγανοί, επισημαίνουν Αφγανοί αξιωματούχοι. Σχεδόν 800.000 έφυγαν πέρυσι από τη χώρα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης. Μόνο λίγοι εξ αυτών έφτασαν στην Ευρώπη το 2018 - περίπου 12.000 Αφγανοί καταγράφηκαν να εισέρχονται παράτυπα στην Ε.Ε. Ο αριθμός αυτός ωστόσο ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με αυτή το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην ΕΕ, το 25% των οποίων από το Αφγανιστάν.

Οι περισσότεροι από αυτούς έφθασαν στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Oxfam, περισσότεροι από 13.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στη Μόρια, η οποία σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 3.100 άτομα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι και δεν συγκρίνεται με το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ένωση - 25% από το Αφγανιστάν – με αποτέλεσμα τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση που είχε βιώσει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ξανά το χάος του 2015, αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν υιοθετήσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Συνολικά περίπου 80.000 μετανάστες έφτασαν στην Ε.Ε. τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, όμως ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί.

Οι Σύροι που έκαναν αίτηση για την παροχή ασύλου στην Ε.Ε. μειώθηκαν σε περίπου 10.000 φέτος – από τους περισσότερους από  500.000 το 2015. Από την αρχή της τουρκικής επιχείρησης ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί, ανακοινώθηκε από την υπό τους Κούρδους αρχή που ελέγχει την περιφέρεια αυτή. Ανάμεσά τους, περισσσότερα από 70.000 παιδιά. Παρά τις αντιδράσεις της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει: Η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχιστεί έως ότου  «να επιτευχθούν οι στόχοι της».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters