Απόψεις
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 07:00

Ήταν κάποτε ο ΟΗΕ

Όσο ανεπαρκής και αν είναι ο ρόλος του ΟΗΕ στις διεθνείς συρράξεις, η δημιουργία του, μετά το φιάσκο της Κοινωνίας των Εθνών στο μεσοπόλεμο, θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος. Η παρουσία κυανόκρανων ήταν μέχρι πρότινος μία σημαντική συμβολή του ΟΗΕ σε πολεμικές ζώνες, παρότι η παρουσία τους στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία αμαυρώθηκε από... ατασθαλίες, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Όσο ανεπαρκής και αν είναι ο ρόλος του ΟΗΕ στις διεθνείς συρράξεις, η δημιουργία του, μετά το φιάσκο της Κοινωνίας των Εθνών στο μεσοπόλεμο, θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος. Η παρουσία κυανόκρανων ήταν μέχρι πρότινος μία σημαντική συμβολή του ΟΗΕ σε πολεμικές ζώνες, παρότι η παρουσία τους στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία αμαυρώθηκε από... ατασθαλίες.

Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη ημέρα εισβολής στη βόρεια Συρία, χωρίς καν τη δικαιολογία ότι δέχτηκε «τρομοκρατικά κτυπήματα» από το έδαφος της γειτονικής χώρας, όπως είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα ως δικαιολογία για ανάλογες επεμβάσεις αλλού.

Όλοι εκφράζουν ανησυχία για κύμα προσφύγων, για σφαγή αμάχων, για τζιχαντιστές που ενδεχομένως δραπετεύσουν επωφελούμενοι από το χάος του πολέμου, για επιδείνωση της αστάθειας στην περιοχή, αλλά από λόγια άλλο τίποτα...

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Μια εξόχως κυνική δήλωση από τον επικεφαλής τού υποτίθεται οργανισμού θεματαφύλακα της ειρήνης και της αποτροπής πολεμικών συρράξεων. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον στον οργανισμό, το κύρος του οποίου έχει από τη δεκαετία του ’90 υπονομευτεί, όταν έδινε πράσινο φως για στρατιωτικές «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέπτεται την Τουρκία, ζήτησε από την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» -πώς άραγε ορίζεται η «αυτοσυγκράτηση» όταν ξεσπιτώνονται και βομβαρδίζονται άμαχοι;

Η τουρκική επέμβαση στη Βόρεια Συρία προϊδεάζει δυστυχώς για τα χειρότερα σε έναν κόσμο στον οποίο περισσεύει ο κυνισμός, με το «δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη» να έχει πάει προ πολλού περίπατο...

Όσο για τους δύο υπεύθυνους της νέας κλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στην περιοχή, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ; Ο πρώτος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει για μία ακόμη φορά τα 3,6 εκατ. πρόσφυγες ως απειλή για να κλείσει τα στόματα των ευρωπαϊκών αντιδράσεων, ενώ ο δεύτερος σε μία πρωτοφανή δήλωση εγκαλεί τους ανέστιους Κούρδους, που δεν βοήθησαν την Αμερική στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.