Κόσμος
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 16:24

Σιούσελ: Δεν πρέπει να παραφορτώσουμε την Ευρώπη

Ο προεδρεύων της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, γνωστός για τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., διαβεβαίωσε σήμερα πως η πόρτα μένει ανοικτή για την Αγκυρα, έστω κι αν οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Ο καγκελάριος επέμεινε στην ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ικανότητα της Ε.Ε. να απορροφήσει την Τουρκία.

Δεν πρέπει να παραφορτώσουμε την Ευρώπη, δήλωσε, προσθέτοντας πως δεν ήταν φρόνιμο να καθοριστεί μια ημερομηνία για το τέλος των διαπραγματεύσεων, πριν ακόμη αυτές αρχίσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες την πρώτη έκθεσή της για την έναρξη ή όχι του πρώτου κεφαλαίου -συνολικά είναι 35- των διαπραγματεύσεων. Οι «25» θα πρέπει στη συνέχεια να αποφανθούν σχετικά με τη σύσταση αυτή.

Οσον αφορά το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο κ. Σιούσελ έκρινε ότι «δεν είναι νεκρό» παρά την απόρριψή του την άνοιξη του 2005 από τη Γαλλία και την Ολλανδία. «Φιλοδοξία μου είναι να ανοίξω μια δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που σηματοδότησε την έναρξη της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε..

Ο κ. Σιούσελ εξέφρασε παράλληλα μεγάλη ανησυχία για την απόφαση του Ιράν να επαναλάβει την έρευνά του πάνω στα πυρηνικά καύσιμα και προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη.