Πολιτική
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 08:38

Σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων

Με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει σήμερα ο κύκλος επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τα περιθώρια επίτευξης συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ωστόσο ελάχιστα.

Με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει σήμερα ο κύκλος επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τα περιθώρια επίτευξης συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ωστόσο ελάχιστα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί τον κ. Τσίπρα στις 11:00, ενώ στις 12.15 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Θα ακολουθήσουν τα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 16.00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο στις 16.45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στις 17.30.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η ψήφος των αποδήμων ένα μεγάλο θέμα, «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», σημειώνοντας πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε «θεσμικά παιχνίδια» που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Προσέρχομαι με διάθεση θετική και με έναν νόμο» είπε, εξηγώντας ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο που προέβλεπε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός επικράτειας. Επεσήμανε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατ. εκλογέων» να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Από το βήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Τετάρτη «ανοικτός σε συζητήσεις» θέτοντας ωστόσο «μία εξαίρεση»: «Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια. Να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές και όχι για πρωθυπουργό» είπε.

Διαβεβαίωσε πάντως πως ο ίδιος θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του να βρεθεί κοινός τόπος. «Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα ήταν ένδειξη σπάνιας συνεννόησης αν μπορούσαμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές» είπε.

Περιγράφοντας το πλαίσιο των θέσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό. «Δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν» ανέφερε, προσθέτοντας πως όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Με διάθεση συνεννόησης» έχει δηλώσει πως θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το Κίνημα Αλλαγής. Όπως είχε επισημάνει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, «το ΚΙΝΑΛ θέτει τέσσερις αρχές:

  • Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
  • Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.
  • Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, όπως έχει δηλώσει ο Δ. Κουτσούμπας, τάσσεται υπέρ της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό. Έχει υπογραμμίσει ωστόσο ότι «για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα», ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

naftemporiki.gr