Κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση για τους αποφοίτους προηγούμενων ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ξανά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020. Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι απόφοιτοι όλων των προηγούμενων ετών μπορούν να επιλέξουν με ποιο σύστημα εισαγωγής θα διεκδικήσουν θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]
Κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση για τους αποφοίτους προηγούμενων ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ξανά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020. Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι απόφοιτοι όλων των προηγούμενων ετών μπορούν να επιλέξουν με ποιο σύστημα εισαγωγής θα διεκδικήσουν θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Αν επιλέξουν το παλιό σύστημα θα μπορούν να εξεταστούν με τους όρους, προϋποθέσεις , εξεταστέα ύλη και διαδικασίες, που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξεταστούν σε 5 μαθήματα και να διεκδικήσουν θέση σε σχολές δύο επιστημονικών πεδίων. Αν επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο εξεταστικό σύστημα θα εξεταστούν σε 4 μαθήματα σύμφωνα με τα μαθήματα και την ύλη των εξετάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2020.
Όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων. Αναφέρει το νομοσχέδιο για το ποσοστό: «Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνιστούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019-2020.»
Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που τηρήθηκε το 2016, όταν είχαμε και πάλι αλλαγή του συστήματος, που σε γενικές γραμμές είναι τίμια. Θα δηλώσουν, δηλαδή, οι υποψήφιοι με ποιο σύστημα επιθυμούν να εξεταστούν, χωρίς να έχουν δικαίωμα να αλλάξουν την απόφασή τους, και αφού τους μετρήσουν και δουν πόσοι επιθυμούν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα θα τους δώσουν το ανάλογο ποσοστό. Το 2016 οι περισσότεροι προτίμησαν το νέο εξεταστικό σύστημα που είχε λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα. Έτσι μόνο το 4% των υποψηφίων δήλωσε ότι θα εξεταστεί με το παλαιό σύστημα και τους έδωσαν το 4% των θέσεων. Γενικά τίμιο με λίγα προβλήματα.
Το 2016 συνέβη το εξής: οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν λιγότεροι από τις άλλες κατευθύνσεις και έτσι οι βάσεις στο 1ο πεδίο ήταν πολύ χαμηλές. Στα άλλα πεδία ήταν φυσιολογικές. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τις βάσεις ενδεικτικά τις βάσεις σε κάποια τμήματα και με τα δύο συστήματα. Να σημειώσουμε ότι οι βάσεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες καθώς με το παλαιό σύστημα ήταν 6 τα εξεταζόμενα μαθήματα εκ των οποίων το 6ο ήταν πολύ εύκολο και βοηθούσε τους υποψηφίους να συγκεντρώσουν περισσότερα μόρια. Δείτε ότι η βάση στη Νομική Κομοτηνής έπεσε κάτω από 12.000 μόρια, όπως και οι άλλες σχολές του 1ου πεδίου που βρέθηκαν πολύ χαμηλά. Αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ήταν πολύ λιγότεροι του συνολικού 4% οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, συνεπώς δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Φέτος ακούγεται ότι θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για τις Ιατρικές Σχολές, λόγω των δύσκολων περσινών θεμάτων. Θα μπορούσε ο αριθμός των υποψηφίων για το 3ο πεδίο να είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό υποψηφίων και ο ανταγωνισμός να είναι οξύτερος για το παλαιό σύστημα. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί ή όχι και δεν θα ξέρουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα το μάθουμε με την ανακοίνωση των βάσεων.
Το δεύτερο σημείο που θέλει προσοχή είναι ότι αν οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος είναι λίγοι, τότε η ποσόστωση των θέσεων στα τμήματα που διαθέτουν λίγες θέσεις μπορεί να μη δίνει ούτε μία θέση στους υποψηφίους του παλαιού συστήματος. Στην Κτηνιατρική ΣΣΑΣ, για παράδειγμα, οι προσφερόμενες θέσεις είναι μόλις 2. Λογικό είναι ότι και το 10% των θέσεων να δοθεί στους υποψηφίους του παλαιού συστήματος δεν θα υπάρχει καμία θέση για τους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα.
Αποφασίζουμε τώρα
Το δίλημμα είναι μεγάλο για αρκετούς υποψηφίους. Πρέπει, όμως, να αποφασίσουν τώρα, ώστε απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στο διάβασμά τους, που θα τους εξασφαλίσει την επιτυχία. Δεν έχει κανένα νόημα η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, γιατί δεν θα γνωρίζουν τίποτα περισσότερο μέχρι το Μάρτιο που θα πάρουν την οριστική τους απόφαση με την υποβολή της δήλωσής τους. Το λογικό είναι να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, αφού γνωρίζουν τα μαθήματα και την ύλη και όχι με το νέο. Εξαίρεση στο γενικό κανόνα μπορεί να είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέση σε σχολή με πολύ μικρό αριθμό εισακτέων, όσοι αλλάξουν ομάδα προσανατολισμού οπότε αρχίζουν από την αρχή το διάβασμα και, ίσως, όσοι διεκδικούν θέση στις Ιατρικές Σχολές, που δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί ο ανταγωνισμός. Ούτε και αργότερα θα γνωρίζουμε όμως, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος αναβολής της απόφασης, όποια και αν είναι αυτή.
naftemporiki.gr