Κόσμος
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 20:23

Η διεθνής κοινότητα χάνει την υπομονή της με το Ιράν

Το Ιράν δεν θα παραιτηθεί από το πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προσθέτοντας πως οι κυρώσεις δεν θα έχουν καμιά επίδραση στη βούληση των Ιρανών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόρση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε πως η απόφαση του Ιράν να σπάσει τις σφραγίδες που έχουν τοποθετηθεί από τον ΟΗΕ στα ιρανικά κέντρα πυρηνικών ερευνών δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες.

Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως η πυρηνική έρευνα επαναλαμβάνεται από σήμερα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντούστ Μπλαζί κάλεσε σήμερα το Ιράν να αναιρέσει, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους, την απόφασή του. Η κατάσταση είναι σοβαρή, πρόσθεσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν ότι θα επιληφθεί του θέματος το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν το Ιράν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του.

Η διεθνής κοινότητα χάνει την υπομονή της, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, σε συνεντευξή του στο Sky News που θα μεταδοθεί απόψε και της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε το πλήρες κείμενο.

«Παραμένει ένα σημαντικός αριθμός ζητημάτων που έχουν σχέση με τις συσκευές φυγοκέντρισης και τη φύση του προγράμματος, και δεν μπορώ να συνεχίσω να λέω σε κάθε σύνοδο (της ΙΑΕΑ) ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, καθώς το έχουμε κάνει αυτό εδώ και τρία χρόνια. Χάνω την υπομονή μου. Θα ήθελα να μπορέσω να αποσαφηνίσω τα ερωτήματα αυτά έως τον Μάρτιο, ημερομηνία κατά την οποία θα καταθέσω την προσεχή μου έκθεση», σημείωσε ο κ. Μπαραντέι.