Πολιτική
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 09:25

ΚΚΕ για «νέο ασφαλιστικό»: Καμία ανοχή στο προμελετημένο έγκλημα στην κοινωνική ασφάλιση

«Νέα δεινά» για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους βλέπει το ΚΚΕ πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ασφαλιστικό», καλώντας τους πολίτες «να ακυρώσουν τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

«Νέα δεινά» για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους βλέπει το ΚΚΕ πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ασφαλιστικό», καλώντας τους πολίτες «να ακυρώσουν τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

«Με μπαράζ δηλώσεων για το "νέο ασφαλιστικό", για το "ασφαλιστικό του μέλλοντος" και άλλα παρόμοια, τα στελέχη της κυβέρνησης Ν.Δ. επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη "πίστα" της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Το έργο το έχουν ξαναδεί οι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Έχουν ξανακούσει τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς περί "νέου", "δίκαιου" και "βιώσιμου" ασφαλιστικού, τους οποίους αναμασούσαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά την ψήφιση του νόμου 4387 το Μάη του 2016, του νόμου - λαιμητόμου που ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές και πρόσθεσε νέα βάρβαρα χτυπήματα, του νόμου που προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή επιχείρηση παραπέρα ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης».

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αναιρούν ούτε αγγίζουν καν τον αντιδραστικό χαρακτήρα όλων των παρεμβάσεων των τριών μνημονίων, το γεγονός ότι κάτω και από τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η προστασία του γήρατος ή της ασθένειας και της ζωής μετατράπηκαν σε "δημοσιονομικό μέγεθος" που πρέπει να υπηρετεί τη "σταθερότηττης "εθνικής οικονομίας", δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων». Επίσης, όπως τονίζει, «δεν αναιρούν τους κοινούς "αναπτυξιακούς" στόχους των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το "κόστος" της κοινωνικής ασφάλισης» ούτε «τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους "παλιούς" συνταξιούχους, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη».

«Κατά συνέπεια, και οι ανατροπές που επιβλήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και ο ίδιος ο νόμος παραμένουν σε ισχύ, συνεχίζοντας να παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους 3,9 εκατομμύρια σημερινούς ασφαλισμένους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι και ο καλύτερος "χορηγός" της ιδιωτικοποίησης» επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, η πρόσθετη ελάφρυνση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η συνέχιση της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς την κοινωνική ασφάλιση, σε συνυπολογισμό με τις νέες δικαστικές αποφάσεις, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να πουλήσει ως "λύση" την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το περιβόητο "νέο Ασφαλιστικό" της Ν.Δ. είναι παλιό και δοκιμασμένο». «Το σύστημα των "τριών πυλώνων", η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε "ατομική υπόθεση" είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Το σύστημα των τριών πυλώνων, που επέκτεινε ο νόμος Κατρούγκαλου, σημαίνει ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα, τα περίφημα επαγγελματικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και έναν λεγόμενο "δημόσιο πυλώνα", που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής "εθνικής σύνταξης" των 300 ευρώ και θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία. Στην ουσία απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην κοινωνική ασφάλιση. Στην κατεύθυνση αυτή οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ρίχνονται όλο και πιο βαθιά στα Τάρταρα. Το πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, τις οποίες η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες» προσθέτει.

Σε αυτό το σύστημα, όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «ξέρεις τι θα δίνεις, άγνωστο τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα τα διαχειρίζονται "επενδυτές" που τα επενδύουν, τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια».

«Τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους οι έμποροι της Υγείας, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εργοδοτικές ενώσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων, και όλοι, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη, αναφωνούν: "Η ώρα της ιδιωτικής ασφάλισης ήρθε!"» συνεχίζει, συμπληρώνοντας πως «το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση δημόσιας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης».