Κόσμος
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 09:55

Τουρκία: Δεκατρείς φορείς του ιού της νόσου των πτηνών στο νοσοκομείο

Δεκατρείς φορείς του θανατηφόρου ιού H5N1 της γρίπης των πουλερικών νοσηλεύονται στην Τουρκία, όπου φαίνεται να επικρατεί πλέον έντονος φόβος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μεταβαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία για να υποβληθούν προληπτικά σε εξετάσεις.

Ενα νέο κρούσμα της νόσου ανιχνεύτηκε σήμερα σε ασθενή που νοσηλευόταν στην κεντρική Τουρκία, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Ακντάγκ που επισκέφτηκε χθες την πόλη Ντογκουμπαγιαζίτ, στην ανατολική Τουρκία, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος,αντεμετώπισε έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαφορία επειδή στην περιοχή οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κουρδικής καταγωγής,όπως γράφει η εφημερίδα «Turkish Daily News».

Ορισμένοι κάτοικοι αποδοκίμασαν τον υπουργό φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Θέλουμε γιατρούς» και «Πήγαινε να δείς τα χωριά μας με τα νεκρά κοτόπουλα, όπου ουδείς τολμά να πάει».

Ομάδες ειδικών του υπουργείου Γεωργίας βρίσκονται στο Ντογκουμπαγιαζίτ εδώ και αρκετές ημέρες εξετάζοντας τα πουλερικά, αλλά κάπου 80 γειτονικά χωριά περιμένουν ακόμη κάποιον επιστήμονα για να δεί από κοντά την κατάσταση.

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε χθες την εμφάνιση πέντε νέων κρουσμάτων του θανατηφόρου στελέχους της νόσου σε άνθρωπο, ανεβάζοντας σε 15 τους φορείς του H5N1, τρεις εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πανικός των κατοίκων επιτείνεται πάντως από το γεγονός ότι αν και η νόσος εκδηλώθηκε στην ανατολική Τουρκία έχει εξαπλωθεί σε 10 από τους 81 νομούς της χώρας. Τέσσερις νέες εστίες της θανατηφόρου νόσου εντοπίστηκαν χθες σε τρεις επαρχίες του βορρά-την Σαμσούντα,το Κασταμονού και το Κορούμ. Δύο ασθενείς στην επαρχία Κασταμονού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αγκυρας με συμπτώματα της νόσου,δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε χθες τους πτηνοτρόφους και τους απλούς πολίτες να παραδώσουν τα άρρωστα πουλερικά τους στις αρμόδιες αρχές, ώστε να καταπολεμηθεί η γρίπη των πουλερικών. "Οσοι από σάς εκτρέφατε ή εκτρέφετε και τώρα πουλερικά, σας ζητώ να ενημερώνετε τις αρχές για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε και αν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να προκρίνεται η επιλογή της σφαγής του άρρωστου πουλερικού", δήλωσε ο Ερντογάν.

Πολυάριθμες φτωχές οικογένειες αποκρύπτουν τα πουλερικά τους παρά τον εντοπισμό εστιών της επιζωοτίας σε αρκετές εστίες σε όλη την ανατολική Τουρκία. Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τύπο να μην συμβάλει "στη δημιουργία κλίματος πανικού".

Η εξάπλωση της νόσου στην Τουρκία έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη και την Πέμπτη θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο επιδημιολόγοι από τις 25 χώρες μέλη για να εξετάσουν την κατάσταση.

Η Ευρωπαική Επιτροπή αναμένεται σήμερα να απαγορεύσει την εισαγωγή μη επεξεργασμένων φτερών από έξι χώρες που γειτνιάζουν με την ανατολική Τουρκία (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Συρία, Ιράκ και Ιράν).

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα για να αποτραπεί η παράνομη εισαγωγή πουλερικών από την Τουρκία και κάλεσε τους τουρίστες στη Γερμανία να αποφεύγουν κάθε επίσκεψη σε αγορές πουλερικών.

Η Ρωσία και η Βρετανία έχουν ήδη συμβουλεύσει τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχει ανιχνευτεί η νόσος.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων