Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και τον απολογισμό πεπραγμένων της κατά το πρώτο τρίμηνο, απαρίθμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. «Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ» είπε ο πρωθυπουργός, που δεσμεύτηκε πως «καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί».
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και τον απολογισμό πεπραγμένων της κατά το πρώτο τρίμηνο, απαρίθμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως «πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η ψήφος στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας. Το εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η τολμηρή μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον βραχνά του υπουργείου. Θα έχει ψηφιστεί και το νέο ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί» τόνισε.
«Πρόσφατα, άλλωστε, αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αντισυνταγματικές. Που σημαίνει ότι, ταυτόχρονα με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες. Όμως, ξέρω πώς θα τα καταφέρουμε. Και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της, την πλαισιώνει, δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της. Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis» πρόσθεσε. Όπως σημείωσε, «η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας, αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα, αλλά με τη βουλευτική κι όχι με την υπουργική τους ιδιότητα... Αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης» είπε.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «υλοποιούμε νωρίτερα απ' ό,τι είχαμε δεσμευτεί όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ, για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί ουσιαστικά. Νέες επενδύσεις υλοποιούνται κι αρχίζουν να δημιουργούν νέο κλίμα στην αγορά. Τώρα ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Ταυτόχρονα, γίνονται πράξη και τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Το αφορολόγητο παραμένει εκεί που το βρήκαμε. Και βέβαια δεσμευόμαστε για 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε, «το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους. Θα προκαταβάλλεται το επίδομα. Αυτό σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων» είπε.
«Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια. Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ήδη η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, «απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028. Αυτή είναι η δική μας "πράσινη" απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί "καθαρής" οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με αφίσες».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «καθαρίσαμε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας έχουν πια πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Το "112" άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.
Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών, δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θέλω να συγχαρούμε όλες και όλοι μαζί θερμά αυτούς τους καθημερινούς ήρωες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως επισήμανε, «όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν. Και αυτήν την αξιοπιστία την κατακτήσαμε. Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5%, όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και, μάλιστα, τώρα το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού. Πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στον τομέα της Οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το πανάκριβο δάνειό μας στο ΔΝΤ» είπε.
Αναφερόμενος στην ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, «παρά τις δυσκολίες, η αστυνομία είναι πια παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις κτηρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».
«Στον τομέα της ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν προσωπική μου δέσμευση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όλα αυτά δεν ανήκουν σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει "γενικώς" και αφηρημένα να υλοποιηθεί. Αποτελούν εφαρμογή όσων εμείς πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα στο όνομα των μέτρων. Είμαστε μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα εκείνων που μας εξέλεξαν».
Για το μεταναστευτικό είπε ότι θα το συζητήσει σήμερα στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και γι' αυτό θα τεθεί και στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, επανέλαβε πως απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων κι οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών.
Για τον αντικαπνιστικό νόμο μίλησε για «οριζόντια εφαρμογή» του και για «ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες».
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, «που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο των υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια». Όπως συμπλήρωσε, στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την οριστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Εντός του Οκτωβρίου και έως τις αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων» ανέφερε.
Σημείωσε, επίσης, ότι «η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων» υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά γι' αυτό κι εγώ προσωπικά άνοιξα ήδη τον σχετικό διάλογο. Είμαι ανοικτός σε συζητήσεις με μία εξαίρεση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια. Να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές και όχι για πρωθυπουργό. Εγώ θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα ήταν ένδειξη σπάνιας συνεννόησης αν μπορούσαμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: Στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο. Θα δίνουμε πάντα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους βουλευτές μας να είναι εισηγητές, να εξοικειώνονται με τη βουλευτική διαδικασία, να προωθούν το κυβερνητικό έργο με δημόσιες παρεμβάσεις που θα διακρίνονται για το ήθος και την εγκυρότητά τους. Και που καθημερινά θα περιγράφουν - απλά και κατανοητά - όλες τις πτυχές της προσπάθειάς μας... Λειτουργούμε ως ένα δυνατό ρεύμα με διπλή κατεύθυνση: Κάνετε τους πολίτες κοινωνούς του κυβερνητικού έργου και την κυβέρνηση κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας, θα έχει την απάντησή του. Το βλέμμα μας, όμως, πάντα θα είναι προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω... Σύνθημά μας είναι το τρίπτυχο: Αποφασιστικότητα-Συνέπεια-Αποτελεσματικότητα. Και οδηγός μας η ρεαλιστική αισιοδοξία» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συναντήσεις της ΚΟ του κόμματος «θα είναι τακτικές, ουσιαστικές, ξεκινώντας από τη σημερινή. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η νέα κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει τον σεβασμό της στη Βουλή». Όπως συμπλήρωσε, «με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου απ' τον χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ήδη ενεργοποίησα την "Ώρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, σε μία επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη. Θα ήμουν πολύ ανοικτός η "Ώρα του Πρωθυπουργού" να γίνει και ολίγον πιο διαδραστική, με συντομότερες απαντήσεις, ενδεχομένως και με κλήρωση ερωτήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να "βουλεύεται" και να "διαβουλεύεται". Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις» είπε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ