Κόσμος
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 18:52

Καλό παράδειγμα κατά του φτερωτού ιού

Το Βιετνάμ ξεκινά την τρίτη συνεχή χρονιά στην καταπολέμηση της γρίπης των πουλερικών, αφού εφάρμοσε μεθόδους, τις οποίες χώρες όπως η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα, εκτιμούν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αν και ο ιός H5N1 δεν έχει εξαλειφθεί από τη χώρα, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος.

Επειτα από σωρεία περιπτώσεων απόκρυψης κρουσμάτων και επίσημες ανακοινώσεις περί κατανίκησης του ιού, η κυβέρνηση του Βιετνάμ κινητοποιήθηκε. Εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών οργανώθηκε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι τοπικές αρχές ενεργοποιήθηκαν και η κεντρική εξουσία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έδωσε υψίστη προτεραιότητα στο θέμα.

Σήμερα το Βιετνάμ παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τη γρίπη των πουλερικών, με 42 από τους 76 καταγεγραμμένους παγκοσμίως θανάτους από το τέλος του 2003. Αλλά από το τέλος του Ιουλίου δεν έχει καταγραφεί παρά ένας θάνατος, και εδώ και τρεις εβδομάδες δεν υπάρχει ανάγκη καταπολέμησης της επιδημίας στον πληθυσμό των πουλερικών. Αν και νέες εστίες μπορεί να εμφανισθούν από μέρα σε μέρα, η κατάσταση είναι πολύ ενθαρρυντική.

Καλή επιτήρηση, συνειδητοποίηση, πολιτική δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο, συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα: αυτό είναι το μάθημα που πήρε το Βιετνάμ και αρχίζει να αποφέρει καρπούς.

Πολλά είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Τουρκία σήμερα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η επιδημία εξαπλώθηκε με ταχύτητα και τα κρούσματα στον άνθρωπο πολλαπλασιάσθηκαν. Σε ορισμένες περιοχές άνθρωποι και πουλερικά συμβιώνουν υπό συνθήκες που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Και πολλές εστίες εντοπίσθηκαν καθυστερημένα σε απομονωμένες περιοχές.

Ορισμένα κρούσματα στην Τουρκία εντοπίζονται σε απομονωμένα χωριά όπου οι άνθρωποι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την γρίπη των πουλερικών ή πίστευαν ότι έχουν να κάνουν με μεμονωμένες εστίες.

Στο Βιετνάμ οι αρχές θυμούνται ακόμη τις πρώτες ημέρες. «Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν ξέραμε καν τι είναι ο H5N1. Τις δέκα πρώτες ημέρες δεν είχαμε μάσκες, ούτε στολές μιας χρήσης. Φορούσαμε αδιάβροχα για τη θανάτωση των μολυσμένων πουλερικών», θυμάται ο Νγκουγέν Πουκ Τάι, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της επαρχίας Μπακ Λιε στο νότιο Βιετνάμ.

Πρόοδος σημειώθηκε επίσης στον τομέα της αντιμετώπισης των κρουσμάτων στον άνθρωπο. Τα εργαστήρια κάνουν πλήθος αναλύσεων και εκτός από λίγες περιπτώσεις, τα περισσότερα νοσοκομεία του Βιετνάμ ξέρουν πώς να διαχειρισθούν ένα ύποπτο περιστατικό, λέει ο βιετναμέζος αξιωματούχος.

«Στείλαμε για εκπαίδευση πολλούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Χωρίς καλή εξειδίκευση η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη», τονίζει ο Μπούι Βαν Τρουγέν, διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίες της επαρχίας Κιεν Τζιάνγκ.

Η επιδημία στη Τουρκία αποδεικνύει μια ακόμη φορά ότι η παγκόσμια εκστρατεία κατά της γρίπης των πουλερικών θα είναι μακροχρόνια και δαπανηρή και ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα. Με τη λήψη συντονισμένων μέτρων, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον ιό, λέει ο Χανς Τρέντσον, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ανόι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο