Το πράσινο φως που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία ανοίγει τον δρόμο για επικίνδυνους ακροβατισμούς που απειλούν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή. H αμερικανική απόφαση εγκυμονεί πρώτα και κύρια τον κίνδυνο σφαγής των Κούρδων της Συρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εκτιμάται ότι αποτελούνται από 60.000 περίπου μαχητές έναντι πάνω από 400.000 Τούρκων στρατιωτών, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Το πράσινο φως που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία ανοίγει τον δρόμο για επικίνδυνους ακροβατισμούς που απειλούν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή. H αμερικανική απόφαση εγκυμονεί πρώτα και κύρια τον κίνδυνο σφαγής των Κούρδων της Συρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εκτιμάται ότι αποτελούνται από 60.000 περίπου μαχητές έναντι πάνω από 400.000 Τούρκων στρατιωτών.
Ούτως ή άλλως, μια κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων απειλεί να προκαλέσει νέα δεινά για τους αμάχους της Συρίας, κάτι άλλωστε που έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο ΟΗΕ να επισημάνει. Επιπλέον οι Κούρδοι αποτελούσαν σημαντικό ανάχωμα, που απέτρεπε την επανάκαμψη του ISIS, το οποίο δεν αποκλείεται να επωφεληθεί από το νέο «αλαλούμ» των αμερικανικών χειρισμών. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που ο Τραμπ δέχτηκε από την πρώτη στιγμή τα πυρά Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς η Συρία παραμένει έδαφος φανερών και κρυφών περιφερειακών ανταγωνισμών. Το Ιράν, σύμμαχος του Άσαντ, δεν καλοβλέπει την πιθανότητα τουρκικής επέμβασης, παρόλο που Άγκυρα και Τεχεράνη διατηρούν στενές σχέσεις. Το Ισραήλ φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί από την απόφαση Τραμπ, φοβούμενο το «κενό ασφαλείας» που θα αφήσει η αμερικανική αποχώρηση και την ακόμη μεγαλύτερη ανάμιξη της Άγκυρας, με δεδομένη την επιδείνωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Χωρίς συμμάχους οι Κούρδοι της Συρίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην αγκαλιά του Άσαντ. Υπό το βάρος των εσωτερικών αντιδράσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να απειλήσει ότι θα γονατίσει και θα εξαφανίσει την τουρκική οικονομία, αν «η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι αυτά τα όρια...
Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων βαθιά μέσα στη Συρία, όχι μόνο για να ανακόψει τους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους Κούρδους, αλλά για να εγκαταστήσει εκεί με τη βία ένα με δύο εκατομμύρια από τα 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.
Η εγκατάσταση Σύρων (Αράβων) σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους θα οξύνει τις εθνοτικές αντιπαραθέσεις και απειλεί, αντί να κλείσει, να ανοίξει νέα μέτωπα...