Έντονο είναι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον που εκφράζεται από μεγάλους ευρωπαϊκούς operator προκειμένου να καλύψουν το κενό που αφήνει στον ελληνικό τουρισμό η πτώχευση της Thomas Cook.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Έντονο είναι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον που εκφράζεται από μεγάλους ευρωπαϊκούς operator προκειμένου να καλύψουν το κενό που αφήνει στον ελληνικό τουρισμό η πτώχευση της Thomas Cook.
Πρώτη και καλύτερη η TUI, ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης, η οποία μετά τις δηλώσεις στελεχών της, ότι θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, περνάει στις πράξεις, αφού έχει αρχίσει ήδη τις επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες.
Αλλά και η Jet 2, που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος operator στη Βρετανία και τώρα, μετά την πτώχευση της T.C., ανέβηκε στην πρώτη θέση, έχει αρχίσει τις επαφές της με Έλληνες ξενοδόχους.
Όπως επισημαίνουν στη «Ν» παράγοντες του τουρισμού, υπάρχουν και άλλοι τουριστικοί όμιλοι, όπως για παράδειγμα από Πολωνία και Τσεχία, οι οποίοι έχουν παρουσία στην Ελλάδα, και το «λουκέτο» της Τ.C. τους δίνει την ευκαιρία να αυξήσουν τα μερίδιά τους στη χώρα μας.
Το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται θετικό. Ιδιαίτερα σε όσες περιπτώσεις οι ξενοδόχοι και οι tour operator συνεργάζονται ήδη, οι τιμές που διαπραγματεύονται είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια.
Παρ’ όλα αυτά θεωρείται αδύνατο με τον τρόπο αυτό να αντισταθμιστούν πλήρως οι απώλειες από την T.C. Ειδικά για τα 260 ξενοδοχεία που είχαν εξάρτηση πάνω από 50% αλλά και για τα υπόλοιπα 39 με τα οποία υπήρχε αποκλειστική συνεργασία.
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι περιοχές που είχε παρουσία ο βρετανικός operator, αλλά η παρουσία άλλων ήταν μικρή ή και μηδενική. Η δημιουργία ενός δικτύου από το μηδέν είναι μια πιο δύσκολη και κοστοβόρα διαδικασία, αλλά και σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων δεν θεωρείται εύκολο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα τέτοιο εγχείρημα.
Παράλληλα, το κόστος, για τη δημιουργία ενός δικτύου, θα δημιουργήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές των δωματίων. Υπάρχουν πληροφορίες ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμβόλαια που προσφέρονται είναι περίπου 20% κάτω σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
«Βουτιά» στο Ιόνιο
Από τις μετρήσεις που έκανε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο προκύπτει ότι σε επίπεδο περιφερειών, τα Ιόνια Νησιά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης από τον Thomas Cook. Από το σύνολο των 965 ξενοδοχείων των Ιονίων Νήσων, με την Thomas Cook συνεργάζονταν τα 260, δηλαδή το 27%, ενώ σε επίπεδο απωλειών τζίρου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48%, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός εξαρτημένων ξενοδοχείων.
Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που προκύπτουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 46 εκατ. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 76 εκατ.
Επίσης οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 124 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 223 εκατ.
Κοιτάζει προς Ρωσία
Νέες ευκαιρίες στον τουρισμό αναζητά ο κινεζικός όμιλος Fosun, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Thomas Cook, και ο οποίος ήταν έτοιμος να συνδράμει σε μεγάλο βαθμό για τη σωτηρία του βρετανικού τουριστικού ομίλου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενδιαφέρεται να στρέψει ένα μέρος των Κινέζων τουριστών προς τη Ρωσία. Ωστόσο, με την κυκλοφορία της είδησης, στη Ρωσία έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες αφού υπάρχει ο φόβος ότι η αγορά θα γείρει σημαντικά προς την Κίνα και υπολοίπων, με αποτέλεσμα άλλες αγορές εισερχόμενου τουρισμού να παρακμάσουν.
Ερώτηση στην Ε.Ε.
Ερώτηση για το μέλλον της αεροπορικής εταιρείας της Thomas Cook, την Condor, κατέθεσε μεταξύ άλλων και η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά.Με αφορμή το σχέδιο διάσωσης της Condor, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται την ερχόμενη εβδομάδα να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει δάνειο-γέφυρα της γερμανικής κυβέρνησης, η κ. Κουντουρά και οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει σε δράσεις που θα διασφαλίσουν σε όλη την Ε.Ε. τη συνέχιση λειτουργίας των υγιών επιχειρήσεων, όπως στην περίπτωση της Condor και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και προτείνουν να δημιουργηθεί μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων προορισμού που θα αποτρέπει ή θα περιορίζει τη ζημιά στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών, στην απασχόληση και στην προστασία των καταναλωτών, που προκαλεί η χρεοκοπία ταξιδιωτικών οργανισμών ή αεροπορικών εταιρειών.
Προτάσεις προς την πολιτεία
Παράλληλα με τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς, οι τουριστικοί επιχειρηματίες μετρούν τις απώλειες και ετοιμάζουν προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ήδη η πρώτη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων τουριστικών επιχειρήσεων έχει ανακοινωθεί. Οι φορείς του τουρισμού σχεδιάζουν σειρά προτάσεων προς την ελληνική πολιτεία, τώρα που το τοπίο ως προς το ύψος των ζημιών έχει οριστικοποιηθεί.
Μια από αυτές είναι να δοθεί η δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατ’ αναλογία των εσόδων που μειώνονται από τα συμβόλαια που διατηρούσαν με την Thomas Cook.
Θεωρείται επίσης ότι θα χρειαστεί η απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.
Τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης
Σειρά μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ θα λάβει η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την προειδοποίηση από την Ομοσπονδία Ξενοδόχων της Ισπανίας ότι περίπου 500 ξενοδοχεία της χώρας κινδυνεύουν με «λουκέτο», ως αποτέλεσμα του ανοίγματος που είχαν με την Tomas Cook.
Τα κεφάλαια αυτά θα προωθηθούν σε πρώτη φάση σε επιχειρήσεις στα Κανάρια και στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου η Thomas Cook είχε μεγάλη παρουσία. Περίπου 400.000 τουρίστες είχαν κλείσει με την Thomas Cook για φθινοπωρινές διακοπές στα Κανάρια και ακόμα 300.000 στις Βαλεαρίδες.
Περίπου τα 2/3 των κονδυλίων θα κατευθυνθούν σε πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν το έλλειμμα. Επίσης αναμένεται να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να κλείσουν περισσότερες θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ισπανία, μείωση φόρων, αύξηση των κονδυλίων για τον εσωτερικό τουρισμό, νέες καμπάνιες στο εξωτερικό, αλλά και νομική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
Η Thomas Cook ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισροής τουριστών στη μεσογειακή χώρα, της οποίας το τουριστικό προϊόν είναι όμοιο με αυτό της Ελλάδας. Περίπου 500 ξενοδοχεία κινδυνεύουν άμεσα με πτώχευση, ενώ οι οφειλές προς τα ξενοδοχεία ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.