Κόσμος
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 10:23

Brexit: Πόσο κοντά σε συμφωνία είναι Βρετανία - Ε.Ε.;

Έφθασε επιτέλους η ώρα του deal ή του no deal Brexit; Θα γνωρίζουμε εάν έως το τέλος της εβδομάδας Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε για μία ακόμη φορά τελεσίγραφο στον Μπόρις Τζόνσον. Μολονότι έως την κρίσιμη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου, το θέμα «συμφωνία» πρέπει όντως να έχει ξεκαθαριστεί, από την Ντάουνινγκ Στριτ η τελευταία διορία θεωρείται η επόμενη Δευτέρα. Πόσο κοντά είναι όμως τελικά Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πολυπόθητη συμφωνία;

Έφθασε επιτέλους η ώρα του deal ή του no deal Brexit; Θα γνωρίζουμε εάν έως το τέλος της εβδομάδας Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – αφού αρνήθηκε να τον συναντήσει - έστειλε για μία ακόμη φορά τελεσίγραφο στον Μπόρις Τζόνσον ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις όποιες αλλαγές στο σχέδιό του. Ο Τζόνσον ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι τελεσίγραφα δεν δέχεται, πολύ δε περισσότερο από τον Μακρόν. Και μολονότι έως την κρίσιμη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου, το θέμα «συμφωνία» πρέπει όντως να έχει ξεκαθαριστεί, από την Ντάουνινγκ Στριτ η τελευταία διορία θεωρείται η επόμενη Δευτέρα. Πόσο κοντά είναι όμως τελικά Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πολυπόθητη συμφωνία;

«Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τις τελευταίες του προτάσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος του δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιές τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποτιμηθεί έως τα τέλη της εβδομάδας εάν είναι δυνατή μία συμφωνία που θα σέβεται τις αρχές της Ε.Ε.», δήλωσε εκπρόσωπος του Ελιζέ σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Μακρόν και Τζόνσον.

Τα βασικά σημεία που μένουν ανεπίλυτα.

Υπάρχουν δύο βασικά σημεία στο σχέδιο του Τζόνσον που μένουν να διευθετηθούν, προκειμένου η Βρετανία να πάρει το ΟΚ της Ε.Ε. και να ανοίξει ο δρόμος για συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Και τα δύο αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα, ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσιάσε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το backstop. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών, παραμένοντας ωστόσο στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα βορρά – νότου, για τους οποίους όμως το βρετανικό σχέδιο παραμένει ασαφές. Η Ε.Ε. δεν έχει πειστεί και επισημαίνει ότι ακόμη και η βρετανική πλευρά παραδέχεται πως οι λεπτομέρειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν του χρόνου.

Το δεύτερο μείζον θέμα για τις Βρυξέλλες αφορά το σκέλος όπου εμπλέκεται το DUP, το ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Τζόνσον, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ε.Ε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τύχη της ενιαίας αγοράς εξαρτάται από την καλή θέληση του DUP, το οποίο είναι απαράδεκτο και για τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και για την Ε.Ε.

Θα υπάρξει συνεπώς συμφωνία;

Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, αν και πολιτικοί αναλυτές δεν το θεωρούν πολύ πιθανό, τουλάχιστον έως την κρίσιμη σύνοδο. Οι διαπραγματεύσεις ασφαλώς θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ενός άτακτου Brexit.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να φανεί πως είναι εκείνη που πιέζει ένα κράτος-μέλος στην έξοδο, καθώς όπως σημειώνει η «Guardian» η σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης υπήρξε βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστών.

Ο Τζόνσον πάλι θέλει να δείξει με κάθε τρόπο στους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα των Τόρις ότι για το no deal είναι μόνη υπεύθυνη η Ε.Ε.

Θα αποχωρήσει η Βρετανία στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία;

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τονίσει δεκάδες φορές από την ημέρα που εξελέγη στον πρωθυπουργικό θώκο ότι στόχος του είναι το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Διά νόμου πλέον δεν μπορεί να το κάνει, καθώς εάν το κοινοβούλιο δεν δώσει το πράσινο φως, εκείνος είναι υποχρεωμένος να ζητήσει νέα τρίμηνη αναβολή από τις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του τι λέει ο Τζόνσον, η ομάδα του φαίνεται πιο ανοιχτή πλέον στο ενδεχόμενο της αναβολής. Μολονότι στο στρατόπεδο του Τζόνσον θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε αναβολή ισοδυναμεί με «πολιτική αυτοκτονία» για τον πρωθυπουργό, το κλίμα έχει αλλάξει και πολλοί είναι πια εκείνοι που θεωρούν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Τζόνσον θα είναι βέβαιος νικητής, διότι αν μη τι άλλο έδειξε να τηρεί τις δεσμεύσεις του – και για συντεταγμένο Brexit και για οριστική έξοδο στις 31 Οκτωβρίου.  

naftemporiki.gr