Πολιτική
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 10:07

Πώς αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Πομπέο

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, την οποία αντιμετωπίζει ως βασικό μίας σειράς γεγονότων, κρίσιμων για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό μομέντουμ των θερμών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να επαναδιατυπώσει άμεσα το αίτημα να μας παραχωρηθούν με μικρό κόστος μία σειρά από όπλα και οπλικά συστήματα εξ΄ Αμερική.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, την οποία αντιμετωπίζει ως βασικό μίας σειράς γεγονότων, κρίσιμων για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα: την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Κύπρο, την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα, τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, τη συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου και τις διαδοχικές επαφές του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό μομέντουμ των θερμών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να επαναδιατυπώσει άμεσα το αίτημα να μας παραχωρηθούν (με πολύ μικρό κόστος) μία σειρά από όπλα και οπλικά συστήματα εξ' Αμερικής, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 ως συμπαραγωγός μετά την αποπομπή της Τουρκίας.

Επιπλέον θεωρούν ότι από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων σε Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη και η επέκταση των διευκολύνσεων στη Σούδα, η Ελλάδα δικαιούται πλέον να ζητήσει από την Ουάσιγκτον αμυντικό εξοπλισμό κάθε είδους, προαναγγέλλοντας σχεδόν ότι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Αθήνα έχει ζητήσει εγγράφως στο παρελθόν μέσω του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ να μας παραχωρηθούν από το πλεονάζον αμερικανικό στρατιωτικό υλικό αποβατικά πλοία για τους πεζοναύτες καθώς αυτά που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός είναι πάνω από 60 ετών. Επιπλέον, δεν αποκλείεται τώρα το ελληνικό Πεντάγωνο να επαναφέρει το ενδιαφέρον του να μας παραχωρηθούν δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, καθώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Από την κυβέρνηση λένε ακόμα ότι η συμφωνία που υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας της ελληνικής πλευράς, έναντι της αυξανόμενης και μεθοδευμένης τουρκικής επιθετικότητας.

Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και τις ανακοινώσεις εκατέρωθεν, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο πλέγμα συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και εύλογο είναι να επιδιώκουν να ενισχύσουν ή να δημιουργήσουν ερείσματα στην περιοχή και πέραν της Ελλάδας, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, για να συνεχίσει να είναι σε θέση να κινείται αποτελεσματικά για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, κρίνει ότι πρέπει να έχει τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς για την ασφάλειά της. Σε αυτό το πεδίο, οι διευκολύνσεις που παρέχει η Αθήνα κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι.

Ο κ. Πομπέο επιχείρησε σε φραστικό επίπεδο να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα, οι ΗΠΑ όμως γνωρίζουν ότι η Τουρκία ενισχύεται οπλικά αλματωδώς, συμπράττει πολεμικά με τη Μόσχα και αγοράζει από αυτήν τις περιώνυμες συστοιχίες S 400, προκαλώντας μια παρατεταμένη αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη τη Δύση. Επί του θέματος, ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης με άρθρο του στα «Νέα», σημειώνει: «Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δηλώσουν ότι θα συνδράμουν στρατιωτικά την Ελλάδα, αν αυτή απειληθεί στην πράξη από την Τουρκία, μπορούν, ως αντάλλαγμα για όσα σημαντικά προσφέρει σε αυτές η Ελλάδα, να δουν χωρίς γραφειοκρατικές αναστολές την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς της στον αέρα, στη θάλασσα και σε πολλούς άλλους τομείς, βοηθώντας την αποφασιστικά να είναι σε θέση να αποτρέψει με τις δυνάμεις της ενδεχόμενες τουρκικές επιθετικές πράξεις, που κανείς δεν ξέρει αν θα εκδηλωθούν ή όχι. Η δήλωση του κ. Πομπέο στην Αθήνα για την τουρκική επιθετικότητα ήταν μια καλή δήλωση. Όμως, πέρα από αυτό, χρειάζεται και η έμπρακτη απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον, τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη, είναι στο πλευρό της Αθήνας».