Πολιτική
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 16:26

Βουλγαράκης: Ελέγχθηκαν 5.000 αλλοδαποί, αλλά νόμιμα

Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2005 ελέγχθηκαν 5.000 αλλοδαποί, και συνελήφθησαν 1.261, εκ των οποίων και πακιστανοί μετανάστες (117 τον Ιούλιο και 166 τον Αύγουστο), όχι όμως και οι 28 καταγγέλλοντες, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση των Πακιστανών. Διευκρίνισε ότι ζητήθηκε βοήθεια από τις βρετανικές αρχές για το ενδεχόμενο δράσης τρομοκρατών από ελληνικό έδαφος, και υπογράμμισε ότι όλα έγιναν νόμιμα και «όχι καραγκιοζιλίστικα», όπως θέλουν να παρουσιάζουν ορισμένα ΜΜΕ. «Οι έλεγχοι έγιναν από κλιμάκια, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αλλοδαπών, αστυνομικοί του τμήματος λαθρομετανάστευσης και της αντιτρομοκρατικής». Απέδωσε την έκταση που έλαβε το θέμα σε έριδες εντός της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ άφησε αιχμές κατά στελεχών της ΕΥΠ λέγοντας ότι ο εκσυγχρονισμός της Υπηρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια, αλλά ορισμένοι αρνούνται να προσαρμοστούν.

Τόνισε ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο διεξήχθησαν έλεγχοι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλοδαπών στη χώρα μας, καθώς οι βρετανικές αρχές έκαναν λόγο για επικοινωνία τρομοκρατών της αλλοδαπής με τηλεφωνικό αριθμό στη χώρα μας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατέθεσε επίσης σχετικά με αμερικανικές αναφορές στα τέλη Δεκεμβρίου για πακιστανικό χτύπημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Τέλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρξαν «μυστικά πρωτόκολλα και συμφωνίες (σημ. της Ελλάδας με ξένα κράτη στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας), δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν στο μέλλον».

Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι πολιτικά δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον αρμόδιο υπουργό, καθώς εκείνος έχει όλη την πληροφόρηση. «Είμαι όμως υποχρεωμένος εκ του θεσμικού μου ρόλου, να πω ότι αναμένω το πόρισμα της δικαστικής έρευνας».

Νωρίτερα, την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση να μην καλυφθεί ραδιοτηλεοπτικά η συζήτηση. Ο κ. Βουλγαράκης επικαλέστηκε την προστασία απόρρητων στοιχείων και τελικά αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η κάλυψη, αλλά να πραγματοποιηθεί η συζήτηση παρουσία δημοσιογράφων.