Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν στην ύπαιθρο της Σάμου, από χθες το πρωΐ, τα συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον κτηνίατρο Παναγιώτη Παριανόπουλο.
«Ευτυχώς είμαστε σε μία περίοδο που έχει σταματήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Κουσάντασι. Ομως, τα όποια προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν είναι τα αποδημητικά πουλιά, γι' αυτό και το κύριο μέλημά μας είναι η ενημέρωση των πολιτών», τόνισε ο κ. Παριανόπουλος.
Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις οι κάτοικοι έχουν συμμορφωθεί και σκέπασαν τα οικόσιτα πουλερικά τους ώστε να μην κινδυνεύουν από τα αποδημητικά. Οι θηροφύλακες έχουν αναλάβει το έργο της ενημέρωσης των κυνηγών, ώστε, αν υποπέσει στην αντίληψή τυς το οποιοδήποτε πρόβλημα με θήραμα, να επικοινωνήσουν με τις κτηνιατρικές αρχές.
Αυξημένα είναι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο νοσοκομείο της Σάμου. Ηδη, έχει ετοιμαστεί θάλαμος απομόνωσης για κάθε ενδεχόμενο. Εχουν δοθεί εντολές από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όταν συλλαμβάνονται λαθρομετανάστες, να οδηγούνται αμέσως στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο αντινομάρχης Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης, υπενθυμίζει την παλαιότερη απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου (1η Νοεμβρίου 2005) με την οποία είχε απαγορευτεί η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους αλλά και η διακίνηση και διάθεση τους για εμπορία.
Οπως σημειώνει ο κ. Ζωίδης στη σχετική ανακοίνωση, «δεδομένης της παρούσας κατάστασης στην γειτονική Τουρκία και το γεγονός ότι ο νομός μας συνορεύει, απαγορεύτηκε η άμεση διακίνηση προσώπων και αγαθών προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, όσο και η δημόσια υγεία».
Τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν στην Τουρκία έχουν προκαλέσει ανησυχία και στους κατοίκους των μικρών κυρίως νησιών που βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τις απέναντι ακτές. Ιδιαίτερα στο Καστελόριζο, που οι κάτοικοί του μεταβαίνουν στην Τουρκία, στην πόλη Κας, απ' όπου κάνουν τα ψώνια τους.
Ενόψει της ομαδικής επίσκεψης των κατοίκων στη λαϊκή αγορά του Κας, όπως συμβαίνει κάθε Παρασκευή, ο λιμενάρχης ενημέρωσε ότι κατά την επιστροφή θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι. Ωστόσο σύμφωνα με το δήμαρχο Παύλο Πανηγύρη, κανείς από τους κατοίκους δεν πρόκειται να μεταβεί στο Κας για ψώνια, έως ότου λήξει η ιστορία με τη γρίπη των πτηνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ