Το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έθεσε ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έθεσε ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα ενισχύει το κοινό στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας πολύ περισσότερο όταν στη Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφέρομαι στην πρακτική της Τουρκίας, η οποία συχνά δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που επιθυμεί η Ελλάδα. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο «7» παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίας της Αμερικής και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς και δήλωσε ευτυχής που η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται μόλις 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα.
Αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις αμερικανικές επενδύσεις που δρομολογούνται στη χώρα, κάνοντας αναφορά στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες.
«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Πομπέο: Έτοιμες να επενδύσουν οι αμερικανικές εταιρίες
Την βούληση των αμερικανικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα, μετέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.
«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο κ. Πομπέο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως, κατά την παρουσία του στην Αθήνα, «θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».
«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», ανέφερε αστειευόμενος ο κ. Πομπέο, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
naftemporiki.gr