Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 11:03

«Πλήγμα» στο Facebook από το Δικαστήριο της ΕΕ: Τι αποφάνθηκε για το κατέβασμα αναρτήσεων

Το Facebook και αντίστοιχες εφαρμογές και ιστοσελίδες μπορούν να διαταχθούν να κατεβάσουν παράνομες αναρτήσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με απόφαση- ορόσημο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ, ο νόμος της ΕΕ, «δεν αποκλείει έναν host provider όπως το Facebook από το να διαταχθεί να απομακρύνει όμοια και, σε κάποιες περιπτώσεις, αντίστοιχα σχόλια με αυτά που έχουν στο παρελθόν κριθεί παράνομα. 

Το Facebook και αντίστοιχες εφαρμογές και ιστοσελίδες μπορούν να διαταχθούν να κατεβάσουν παράνομες αναρτήσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με απόφαση- ορόσημο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ, ο νόμος της ΕΕ, «δεν αποκλείει έναν host provider όπως το Facebook από το να διαταχθεί να απομακρύνει όμοια και, σε κάποιες περιπτώσεις, αντίστοιχα σχόλια με αυτά που έχουν στο παρελθόν κριθεί παράνομα. Επιπρόσθετα, ο νόμος της ΕΕ δεν αποκλείει μια τέτοια εντολή από το να παράγει αποτελέσματα/ τεθεί σε ισχύ παγκοσμίως, εντός του πλαισίου του σχετικού διεθνούς δικαίου, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τις χώρες- μέλη».

Η απόφαση προέκυψε ύστερα από ένα προσβλητικό σχόλιο που αναρτήθηκε στο Facebook σχετικά με την Αυστριακή πολιτικό Εύα Γκλάουβισνιγκ- Πίτσεκ, για την οποία τα δικαστήρια της χώρας της αποφάνθηκαν πως έβλαψε την υπόληψή της. Η ίδια μήνυσε το Facebook, επιζητώντας την απομάκρυνση του επίμαχου σχολίου που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο, καθώς και ισχυρισμών που ήταν «όμοιου ή αντίστοιχου περιεχομένου».

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι υπεύθυνα για το παράνομο υλικό που αναρτάται από χρήστες, μέχρι να ενημερωθούν, οπότε και πρέπει να το απομακρύνουν γρήγορα. Ωστόσο, ήταν ασαφές εάν μια σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, βάσει της οποίας οι πλατφόρμες δεν μπορούν να υποχρεωθούν να παρακολουθούν όλες τις αναρτήσεις ή να αναζητούν ενεργά παράνομες δραστηριότητες, θα μπορούσε να ανατραπεί από μια δικαστική εντολή- και το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ να αποφανθεί σχετικά.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, «ένας host provider όπως το Facebook δεν έχει ευθύνη για αποθηκευμένες πληροφορίες αν δεν έχει γνώση για την παράνομη φύση τους ή αν ενεργήσει γρήγορα για την απομάκρυνση ή το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε αυτές αμέσως μόλις ενημερωθεί. Η εξαίρεση αυτή, ωστόσο, δεν αποκλείει το να διαταχθεί ο host provider να διαγράψει ή να αποτρέψει μια παραβίαση, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσης των παράνομων πληροφοριών ή του μπλοκαρίσματος της πρόσβασης σε αυτές. Ωστόσο η οδηγία απαγορεύει οποιαδήποτε απαίτηση για τον host provider να παρακολουθεί γενικά πληροφορίες που αποθηκεύει για να αναζητεί ενεργά γεγονότα ή συνθήκες που υποδεικνύουν παράνομη δραστηριότητα».

Εν τέλει, το δικαστήριο απαντά συνοπτικά πως: α) Αν τα δικαστήρια μιας χώρας της ΕΕ βρουν μια ανάρτηση παράνομη, μπορούν να διατάξουν ιστοσελίδες και εφαρμογές να κατεβάσουν όμοια αντίγραφα της ανάρτησης β) Οι πλατφόρμες μπορούν να διαταχθούν να κατεβάσουν αντίστοιχες εκδόσεις μιας παράνομης ανάρτησης, εάν το μήνυμα παραμένει αμετάβλητο γ) Οι πλατφόρμες μπορούν να διαταχθούν να κατεβάσουν παράνομες αναρτήσεις σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο σχετικής διεθνούς νομοθεσίας.

Όπως σημειώνει το BBC, το Facebook δεν μπορεί να ασκήσει έφεση σε αυτή την απόφαση. Όσον αφορά στη θέση/ απάντησή του, η εταιρεία τόνισε πως οι χώρες θα πρέπει να ορίσουν ξεκάθαρα τι σημαίνει στην πράξη «όμοια» ή «αντίστοιχη» ανάρτηση, ενώ υποστήριξε πως η απόφαση υπονομεύει την αρχή πως μια χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τους νόμους της για τον λόγο και την έκφραση σε μια άλλη χώρα.