Κόσμος
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 09:47

Οι ανισότητες παραμένουν στην ενωμένη Γερμανία

Παρά την πρόοδο - σχεδόν 30 χρόνια μετά τη Γερμανική Επανένωση - η ψαλίδα των διαφορών δεν έχει κλείσει. Υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότερη ανεργία στη δυτική Γερμανία. Οι μισοί Γερμανοί διαφωνούν ότι η πέτυχε η ενοποίηση.

Κάθε 3 Οκτωβρίου γιορτάζεται στη Γερμανία η Eπανένωση της χώρας το 1990. Πολιτικά τουλάχιστον η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί. Στην ανατολική Γερμανία λειτουργεί το ίδιο πολιτικό σύστημα όπως στη δυτική Γερμανία και τόσο στην ομοσπονδιακή βουλή, όπως και στα κοινοβούλια των κρατιδίων, αντιπροσωπεύονται σχεδόν τα ίδια κόμματα. Αισθητές διαφορές εξακολουθούν όμως να επικρατούν στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Ενδεικτικό παράδειγμα της ανισότητας είναι η δημογραφική εξέλιξη: Από το 1989 και μετά εγκατέλειψαν την πρώην Ανατολική Γερμανία 3,6 εκατομ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν το ένα τέραρτο του πληθυσμού. Γεγονός είναι όμως ότι λόγω των προσαρμογών που έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η ροή της μετανάστευσης από την πρώην Ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν σταματήσει.

Μισθοί και ανεργία

Παρ’ όλα αυτά οι διαφορές παραμένουν. Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός των εργαζόμενων στα ανατολικά κρατίδια ανέρχεται σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία στο 84% του μέσου μισθού στη δυτική Γερμανία, δηλαδή 2.790 ευρώ έναντι 3.340 ευρώ μεικτά. Βέβαια, το 1991 ο μέσος μεικτός μισθός των Δυτικογερμανών ήταν σχεδόν διπλάσιος απ’ ό,τι των Ανατολικογερμανών.

Περιορισμός των διαφορών σημειώνεται και στην περίπτωση των ανέργων. Για παράδειγμα, το 2005 η δυτική Γερμανία κατέγραφε ανεργία της τάξεως του 9,9% και η ανατολική Γερμανία του 18,7%. Σήμερα η ανεργία στα ανατολικά κρατίδια έχει υποχωρήσει στο 6,9% και στα δυτικά στο 4,8%.

Διχασμός στην κοινή γνώμη

Μέχρι σήμερα οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν μεταβιβάσει στα κρατίδια της πρών Ανατολικής Γερμανίας περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορούσε τα κοινωνικά ταμεία. Πάνω από 300 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην αναβάθμιση των υποδομών. Παρ’ όλα αυτά ο στόχος της μαζικής προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων στην ανατολική Γερμανία δεν επιτεύχθηκε: Από το 2005 έως το 2018 δημιουργήθηκαν στα ανατολικογερμανικά κρατίδια μόλις 300.000 νέες θέσεις εργασίας και στα δυτικογερμανικά πέντε εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Έρευνα της Οικονομίας στη Χάλε, από τις 500 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις μόλις οι 36 έχουν την έδρα τους στην ανατολική Γερμανία.

Οι διαφορές που εξακολουθούν να επικρατούν διχάζουν την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Emnid) μόλις το 50% των Γερμανών είναι της άποψης ότι η γερμανική ενοποίηση έχει ολοκληρωθεί, ή άλλοι μισοί, δηλαδή το 47%, διαφωνούν.