Τον τελευταίο καιρό λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχει ενταθεί η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή προσέγγιση που εντείνει την προσοχή της στον περιορισμό των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα. Η κλιματική αλλαγή και ο περιορισμός των συνεπειών της σχετίζονται άμεσα με την καταναλισκόμενη ενέργεια, γράφει ο Φάνης Ζώης.
Από την έντυπη έκδοση
Tου Φάνη Ζώη
[email protected]
Τον τελευταίο καιρό λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχει ενταθεί η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή προσέγγιση που εντείνει την προσοχή της στον περιορισμό των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα. Η κλιματική αλλαγή και ο περιορισμός των συνεπειών της σχετίζονται άμεσα με την καταναλισκόμενη ενέργεια.
Σύμφωνα με ένα σχετικό κλισέ, η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Τα κτήρια καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας και θεωρούνται υπεύθυνα για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερο από το 20% της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται λόγω μειωμένης ενεργειακής απόδοσης και αποτελεί σπατάλη. Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχουν τα νέα σεμινάρια EUREM για Ενεργειακούς Διαχειριστές (Energy Managers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ξεκινά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, κάνοντας χρήση ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού με πανευρωπαϊκή επαγγελματική αναγνώριση με την υποστήριξη του έργου EUREMnext από το HORIZON 2020 και το Executive Agency for SMEs. Με την πρωτοβουλία του αυτή το Επιμελητήριο πρωτοπορεί στην επιμόρφωση Ευρωπαίων Ενεργειακών Διαχειριστών, που ήδη στελεχώνουν ή θα στελεχώσουν επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας. Πρόκειται για μια σειρά προκλήσεων που διαφοροποιούν το τοπίο στην αγορά ενέργειας, το οποίο απαιτεί βιώσιμες λύσεις, που μπορούν να προέλθουν μόνο από την επένδυση στην ενεργειακή εκπαίδευση, ώστε να αλλάξει σταδιακά η κουλτούρα των εταιρειών και να αντιμετωπιστούν έξυπνα και αποτελεσματικά όλα τα ζητήματα στον χώρο της ενέργειας.
Για την Ελλάδα της κρίσης η εξοικονόμηση ενέργειας και η συνεπαγόμενη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων αποτελεί μονόδρομο ως επιλογή. Η αύξηση π.χ. της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού τομέα οφείλει ν’ αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την εφαρμογή πολιτικών τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Σημειώνεται ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο κέντρο κόστους (μετά το μισθολογικό) για τον δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση της χώρας. Αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντική δαπάνη, υψηλότερη κατά 50% σε σύγκριση με την κεντρική Ευρώπη, που επηρεάζει ευθέως την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Έτσι λοιπόν, ένας εκπαιδευμένος Ενεργειακός Διαχειριστής που χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του για να εντοπίζει γρήγορα τις ενεργοβόρες διαδικασίες της εταιρείας, μάλλον θα είναι ο πλέον απαραίτητος στις επιχειρήσεις.