Κοινωνία
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 18:16

Στο φως εργαστήριο πλαστών χαρτονομισμάτων για νιγηριανή απάτη

Οργανωμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων εντοπίστηκε στην Αθήνα, μετά και τη σύλληψη, τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο στην Πάτρα, δύο αλλοδαπών, που αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν 50.000 ευρώ από επιχειρηματία με τη μέθοδο της νιγηριανής απάτης.

Οργανωμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων εντοπίστηκε στην Αθήνα, μετά και τη σύλληψη, τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο στην Πάτρα, δύο αλλοδαπών, που αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν 50.000 ευρώ από επιχειρηματία με τη μέθοδο της νιγηριανής απάτης.

Έπειτα από παραγγελία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πατησίων πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι των δύο δραστών, όπου βρέθηκαν πλήθος χαρτιών σε σχήμα χαρτονομίσματος επί των οποίων είχε εντυπωθεί η εικόνα χαρτονομισμάτων των 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

Κατασχέθηκαν, επίσης, δύο χρηματοκιβώτια που περιείχαν χαρτιά σε σχήμα χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, πλήθος μαύρων και λευκών χαρτιών σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων ως πρώτη ύλη για την κοπή χαρτονομισμάτων, δύο εκτυπωτές, συσκευή μέτρησης χρημάτων, συσκευή ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων, επτά κιβώτια με πλήθος χαρτιών σε σχήμα χαρτονομίσματος, φάκελος με λευκή άγνωστη ουσία, 20 μπουκάλια με άγνωστες διαφανείς ουσίες, χειρουργικά γάντια, υγρά και σκόνες για τον «αποχρωματισμό» των χαρτονομισμάτων, 11 μελάνια, κόφτης, δύο usb, τέσσερις σύριγγες, τρεις συσκευές κινητών τηλέφωνων και 400 ευρώ, με καλυμμένους τους αριθμούς σειράς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες προσέγγισαν τον επιχειρηματία και με το πρόσχημα της δυνατότητας πολλαπλασιασμού και παραχάραξης χαρτονομισμάτων, του ζήτησαν 50.000 ευρώ μετρητά σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία δήθεν θα τα πολλαπλασίαζαν και θα του επέστρεφαν 110.000 ευρώ.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν από την κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων ανέρχεται σε 1.774.600 ευρώ.

Με δικογραφία σε βάρος τους για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφία πιστοποιητικών και απάτη, οι συλληφθέντες μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, κρατούνται και θα οδηγηθούν στον ανακριτή Πατρών.