Πολιτιστικά
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2006 14:30

«Η Ελληνική Οικονομία το 2005 με Σκίτσα. Και μετά την Ολυμπιάδα τι;»

Eγινε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και του πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη, η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελληνική Οικονομία το 2005 με Σκίτσα. Και μετά την Ολυμπιάδα τι;» (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»). Πρόκειται για ένα λεύκωμα με εξήντα τέσσερα σκίτσα του Γιώργου Μυλωνά, για την ανεργία, η ακρίβεια στην αγορά των οπωροκηπευτικών, το «μπλουμ» των εισαγωγών από την Κίνα στην Ευρώπη, οι ΔΕΚΟ, η πορεία του πληθωρισμού, τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες.

To 2006 η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης. Παρά τις αρχικούς φόβους για τις εξελίξεις μετά την Ολυμπιάδα, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική οικονομία «δεν θα καθίσει», και πρόσθεσε ότι η δουλειά που έγινε το 2005, θα αρχίσει να αποδίδει το τρέχον έτος. Οι αβεβαιότητες του παρελθόντος έχουν εκλείψει, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας, τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την περίοδο 1990-93 ο σκιτσογράφος Γιώργος Μυλωνάς «δεν θα είχε υλικό για να βγάλει το βιβλίο, αφού η κατάσταση της οικονομίας εκείνη την περίοδο ήταν μια ευθεία γραμμή. Σε αντίθεση με την μετέπειτα περίοδο, όταν οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας πήραν την ανιούσα».

«Ο Γιώργος Μυλωνάς κατορθώνει να περιγράψει την ελληνική οικονομία και τα μεγέθη της συνδυάζοντας την απεικόνιση των διάφορων αριθμών με μια δόση λεπτού και προσεγμένου χιούμορ, κάτι που καθιστά την ενημέρωση για ζητήματα μάλλον πεζά πιο ευχάριστη και πιο παραστατική. Και αυτό με μια ποιότητα και μια εξαιρετική αισθητική», σημειώνει στον Πρόλογό του ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης.

Από το 1985 ο σκιτσογράφος Γ. Μυλωνάς καταγράφει στον Τύπο (σήμερα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ») με το δικό του τρόπο την οικονομική πραγματικότητα, συνδυάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα σκίτσο με γραφήματα. Για τα ηλεκτρονικά, από το 1993, σκίτσα του θεωρείται πρωτοπόρος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (Εχει προηγηθεί σχετική έκδοση από έκθεση έργου του σε Μουσείο Σκίτσου και Γελοιογραφίας στην Αυστρία.) Η παρούσα έκδοση έρχεται ως συνέχεια του βιβλίου που είχε κυκλοφορήσει πέρσι, από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», για την ελληνική οικονομία του 2004 με σκίτσα, διαγράμματα και σχολιασμό από τον συγγραφέα.