Κόσμος
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 14:23

Brexit: Μετά τις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον προσπαθεί να πείσει τώρα τους Βρετανούς βουλευτές

Η Βρετανία έδειξε «μεγάλη ευελιξία», κάνοντας το ένα βήμα παραπάνω. Το σχέδιο το οποίο παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική πρόταση για το backstop ήταν ένα «συμβιβαστικό» σχέδιο και μία τεράστια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, τόνισε σήμερα από το βήμα του κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν το ίδιο. Η Ε.Ε. ωστόσο, η οποία ζυγίζει την απάντησή της εξετάζοντας τώρα τις λεπτομέρειες του σχεδίου Τζόνσον, δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η Βρετανία έδειξε «μεγάλη ευελιξία», κάνοντας το ένα βήμα παραπάνω. Το σχέδιο το οποίο παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική πρόταση για το backstop ήταν ένα «συμβιβαστικό» σχέδιο και μία τεράστια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, τόνισε σήμερα από το βήμα του κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν το ίδιο.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης ήταν ανέκαθεν να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με συμφωνία. Και αυτές οι εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις που παρουσιάσαμε δείχνουν την σοβαρότητα του σκοπού μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι δεν περιλαμβάνουν όλα όσα θα ήθελε η βρετανική πλευρά, αλλά ήταν πλέον σαφές πως πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπέρα για να αρθεί το αδιέξοδο.  

Αμέσως μετά ωστόσο, ο Τζόνσον έδωσε τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι γείτονες δεν δείξουν τη θέληση να φθάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, τότε η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς συμφωνία, «και είναι έτοιμη να το κάνει». Το σημαντικότερο ωστόσο της σημερινής ομιλίας του Τζόνσον είναι ότι το σχέδιό του δεν συνιστά την «τελική προσφορά» και πως υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω αλλαγές.  

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν απαντήσει επί των προτάσεων του Λονδίνου, αν και έστω συγκρατημένα αναγνώρισαν ότι υπήρξε μία πρόοδος από την πλευρά της βρετανική κυβέρνησης. Η Ε.Ε. ωστόσο, η οποία ζυγίζει την απάντησή της εξετάζοντας τώρα τις λεπτομέρειες του σχεδίου Τζόνσον, δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν ο πρώτος ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τες μη σοβαρές και ανέφικτες.  

«Θα βλάψουν την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας, θα υπονομεύσουν τη συμφωνία της “Μεγάλης Παρασκευής” και θα ισοπεδώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Κόρμπιν καταλήγοντας στο κρίσιμο ερώτημα: Θα συμμορφωθεί ο πρωθυπουργός στον νόμο – τον οποίο ψήφισε το κοινοβούλιο πριν από την παράνομη αναστολή της λειτουργίας του – και θα αιτηθεί νέα αναβολή του Brexit, εάν η παρούσα συμφωνία δεν πάρει το ΟΚ των Βρετανών βουλευτών;

Με μία καθυστέρηση κι έπειτα από έντονη φημολογία και διπλωματικό παιχνίδι, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τελικά την πρότασή της. Τα βασικά σημεία που αφορούν το backstop συνοψίζονται σε δύο σημεία. Αφενός, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών. Και αφετέρου, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ε.Ε.

Η Κομισιόν από την πλευρά της, αν και εξέφρασε διά του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ικανοποίησή της για τη «θετική εξέλιξη», σημείωνει ότι «υπάρχουν προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία».

«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από τη Βρετανία, όχι το αντίστροφο», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, προσθέτοντας ότι «η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της Ε.Ε. και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν».

naftemporiki.gr