Σε συνθήκες άγονης και στείρας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν συμβάλλουν στην αναγκαία ενιαία στάση στην αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος όπως εξελίσσεται το προσφυγικό / μεταναστευτικό, συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος.
Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki
Σε συνθήκες άγονης και στείρας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν συμβάλλουν στην αναγκαία ενιαία στάση στην αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος όπως εξελίσσεται το προσφυγικό / μεταναστευτικό, συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος.
Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά του Αιγαίου πριν έρθει ο χειμώνας, γνωρίζοντας ότι αν δεν τα καταφέρει τότε η σημερινή κατάσταση θα επιδεινωθεί αρκετά. Παράλληλα σκληραίνει τη στάση της σε σύγκριση με τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρώντας να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπάρχει, καθιστώντας και πάλι το ζήτημα κεντρικό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Σελίμ Κιράν που έχει την ευθύνη για το προσφυγικό, ενώ στα τέλη της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η κοινή επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, με τον γαλλογερμανικό άξονα να ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό στην περιοχή. Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Τώρα, η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται στην υλοποίηση των αποφάσεων που πήρε χθες το υπουργικό συμβούλιο και κυρίως στο να λειτουργήσει η νέα διαδικασία ασύλου. Ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες και θα καταλήγει στη μεταφορά (επιστροφή ή μετεγκατάσταση σε δομές της ενδοχώρας) όσων η αίτησή τους απορρίπτεται ή κρίνεται ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.
Τα μέτρα που ελήφθησαν χθες από την ελληνική κυβέρνηση έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από την Ευρώπη, η οποία όμως συνεχίζει να λειτουργεί διχασμένη και αδύναμη να χειριστεί ενιαία το ζήτημα. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να κωλυσιεργούν, όσο οι πλατείες της κεντρικής Ευρώπης δε γεμίζουν με μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι -παρά τη θέλησή τους- στην Ελλάδα, όσο δηλαδή τηρείται η βασική πρόνοια της συμφωνίας Τσίπρα-Μέρκελ-Ερντογάν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας κληροδοτήσει την κόλαση της Μόριας και ένα ανεξέλεγκτο σύστημα απάνθρωπης διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ένα σύστημα που λειτουργούσε στα όριά του όσο οι ροές παρέμεναν σε επίπεδα του 2018 αλλά τώρα τινάζεται στον αέρα καθώς αυξάνονται, αντιμετωπίζει το θέμα ως πεδίο άσκησης σκληρής αντιπολίτευσης και επίδειξης ιδεολογικών διαφορών με την κυβέρνηση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι προσπαθούν να εμφανίσουν τις μειωμένες ροές του 2016, του 2017 και του 2018, ως αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής.
Κατηγορούν την κυβέρνηση για παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, συμβαδίζοντας με το Κίνημα Αλλαγής που κάνει λόγο για μέτρα που κινούνται στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ειδικότερα, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι προωθεί γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές, προβλέπει κατάλογο «ασφαλών τρίτων χωρών» που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή, προβλέπει πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «βαφτίζει» αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχει εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.
Από την κυβέρνηση απαντούν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε εκκρεμείς πάνω από 75.000 υποθέσεις ασύλου και υπονοούν ότι έκανε αυτήν την ενέργεια σκοπίμως, όπως άφησε και τις δομές να υπολειτουργούν, για να πυροδοτήσουν μία «βόμβα» στη θητεία της νέας κυβέρνησης.
«Χρειάζεται ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες» είπε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την κόλαση της Μόριας, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι εγκλώβισε την Ελλάδα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά».
Οι καταγγελίες Σακελλαρίδη
Την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό γίνεται ανεξέλεγκτο πρόβλημα λόγω της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, δυσκολεύει η πραγματικότητα, όπως την περιέγραψε ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με συνέντευξή του στο newpost.gr, πριν από 25 ημέρες:
«Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες. Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι τόποι τραγικών και σπαρακτικών προσωπικών ιστοριών. Όμως, με τη σημερινή πολιτική που εκπορεύεται από τη Συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, τα νησιά γίνονται τόποι φυλακής για τους ανθρώπους αυτούς, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν, ταυτόχρονα, ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», είχε πει μεταξύ άλλων.