Κοινωνία
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 19:00

Συνάντηση εργασίας «Θετικής Φωνής» και Βασίλη Κικίλια

Τη δέσμευσή της μέσα σε ένα μήνα να έχει καταφέρει να δώσει λύση στα προβλήματα πρόσβασης των οροθετικών σε εξετάσεις και θεραπείες, εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου υγεία προς το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας σε χθεσινή συνάντηση.

Τη δέσμευσή της μέσα σε ένα μήνα να έχει καταφέρει να δώσει λύση στα προβλήματα πρόσβασης των οροθετικών σε εξετάσεις και θεραπείες, εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου υγεία προς το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας σε χθεσινή συνάντηση.

Ειδικότερα στη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο ο σύλλογος ανέφερε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί ασθενείς στη διενέργεια των εργαστηριακών τους εξετάσεων και τις επαναλαμβανόμενες ελλείψεις συγκεκριμένων αντιρετροϊκών φαρμάκων στο Αττικό Νοσοκομείο.

Πρόσβαση στις εξετάσεις

Αναφορικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, η «Θετική Φωνή» επανέλαβε την πρόταση πως η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω εναλλακτικών διόδων εξέτασης, με τη διατήρηση πάντοτε του καθεστώτος ανωνυμίας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμφώνησε με το προτεινόμενο μείγμα, ωστόσο δε δεσμεύθηκε για την τελική απόφαση και έθεσε χρονοδιάγραμμα ενός μήνα για την οριστική επίλυση του θέματος, αφού πρώτα συναντηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πρόσβαση στο φάρμακο

Σχετικά με την ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την περίπτωση του νοσοκομείου Αττικόν ως ένα μεμονωμένο φαινόμενο που θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο κ. Κικίλιας ανέδειξε ως προτεραιότητες 1) τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα νοσοκομειακά φάρμακα και 2) την αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων.

Ο ρόλος του ΕΟΔΥ

Η «Θετική Φωνή» κάλεσε επίσης τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ ώστε να καταστεί σταδιακά ένας σύγχρονος, ευέλικτος και αποτελεσματικός οργανισμός, ο οποίος θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία, θα αξιοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση ως μοχλό έγκαιρης προσαρμογής της εθνικής απόκρισης και θα υλοποιεί καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα σεξουαλικής υγείας.

Εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS

Ο υπουργός Υγείας και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκαν από τη «Θετική Φωνή» για το υπό εκπόνηση Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το HIV/AIDS, καθώς όπως τόνισαν δεν είχαν λάβει καμία θεσμική πληροφόρηση από την προηγούμενη ηγεσία και δε γνώριζαν την προεργασία που έχει γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε για την εκπόνηση του.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου σημείωσαν πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει γνωρίσει διαδοχικές αναβολές, παρά την αναγκαιότητα υλοποίησής της. Επανέλαβαν δε, τη θέση πως ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για το HIV/AIDS απαιτεί κατά το δυνατό διακομματική συναίνεση στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και το κράτος από την πλευρά του οφείλει να αποδείξει πως σε ζητήματα αιχμής για τη δημόσια υγεία διατηρεί μία θεσμική συνέχεια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες διαλόγου

Η «Θετική Φωνή» επισήμανε, τέλος, πως οι παραπάνω προκλήσεις αποτελούν το σύμπτωμα ευρύτερων διαρθρωτικών παθογενειών της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος υγείας και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυσή τους.

Στη διαδικασία αυτή, η συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες διαλόγου για τη χάραξη και υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών, αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Οροθετικών.