Κοινωνία
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 12:19

Εξαπατούσαν ηλικιωμένους με πρόσχημα την «επιστροφή» χρημάτων από την Εφορία

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε 30χρονος, αρχηγικό μέλος σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους.

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε 30χρονος, αρχηγικό μέλος σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου, στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών σπείρας που εξαπατούσαν ηλικιωμένους τόσο στην περιοχή της Ραφήνας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τον εντόπισαν, το πρωί της Δευτέρας στις Αχαρνές, σε χώρο στάθμευσης καταστήματος, όπου αντιστάθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη. Νωρίτερα είχε επιχειρήσει να εξαπατήσει ηλικιωμένο στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Όπως προέκυψε, η εν λόγω σπείρα είχε συσταθεί το τελευταίο εξάμηνο. Τα μέλη της ενεργούσαν βάσει σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο 30χρονος είχε εμφανή ρόλο, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούσαν κατά βάση βοηθητικά ως τσιλιαδόροι.

Τα θύματα που επέλεγαν ήταν κυρίως γυναίκες, τις οποίες προσέγγιζαν είτε έξω από την κατοικία τους, είτε στον δρόμο, αφού προηγουμένως είχαν συλλέξει πληροφορίες για αυτές ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Στη συνέχεια, παριστάνοντας τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τα θύματα ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων.

Στις περιπτώσεις που εντόπιζαν τον ηλικιωμένο στον δρόμο, τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στο σπίτι του, προκειμένου να τους παραδώσει τα χρήματα ή κοσμήματα.

Στα θύματα εμφανιζόταν πάντα ο 30χρονος, ο οποίος μεριμνούσε για το άψογο της εμφάνισής του, διέθετε ευφράδεια λόγου και μιλούσε ακατάπαυστα, προκειμένου το υποψήφιο θύμα να μη μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 26 περιπτώσεις απάτης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν 141.590 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής ομάδας, κακουργηματική απάτη και βία κατά υπάλληλων.