Πολιτική
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 09:01

Τι περιμένει η Αθήνα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πάντως αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, ειδικά μετά την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που - σύμφωνα με το Μαξίμου - τορπιλίζουν τις συζητήσεις.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που περίμενε η ελληνική πλευρά». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πάντως αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, ειδικά μετά την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που - σύμφωνα με το Μαξίμου - τορπιλίζουν τις συζητήσεις. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χθες μιλώντας σε ομογενείς στην Αστόρια πως η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν κάνει βήμα πίσω από τα δίκαιά της. «Ξέρουμε πως θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας. Με τον πρόεδρο Ερντογάν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση» είπε, ενώ εστιάζοντας στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Του επισήμανα μία σειρά ζητήματα, όπως η παραβατικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας».

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο και στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 ατόμων την ημέρα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. «Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» σχολίαζε συνεργάτης του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στην επόμενη διετία. Κατά την ίδια πηγή, η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από τους υπουργούς Εξωτερικών ώστε να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης. Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Χθες ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ του Bloomberg και παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές. Είχε επίσης συνάντηση με Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο περιμένει στην Αθήνα. Ακολούθησε το γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι η χώρα έχει ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, προχωρά τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ