Πολιτική
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 11:32

ΚΙΝΑΛ: Καθήκον της Πολιτείας η κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων Ελλήνων

Την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωσή του με την οποία ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωσή του με την οποία ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Όπως σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής, η πλήρης κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων είναι «μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001, η οποία προβλεπόταν ήδη στο Σύνταγμα του 1975 αλλά εξειδικεύθηκε και ενδυναμώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ».

«Δεν πρόκειται για ‘παραχώρηση’ προς τους απόδημους Έλληνες, πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, και γι’ αυτό δεν είναι νοητή, ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια, περαιτέρω καθυστέρηση».

Το κόμμα επισημαίνει πως η ρύθμιση που θα καταλήξει η Βουλή θα πρέπει να διασφαλίζει:

  • Την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των απόδημων στις βουλευτικές εκλογές
  • Την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας
  • Την εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους Απόδημους.
  • Τη λήψη υπόψη της ψήφου τους, για λόγους ισότητας και καθολικότητας, στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση αυτού του Νόμου απαιτεί μια πλειοψηφία 200 βουλευτών και άρα «είναι απαραίτητη η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και η διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία».

Το Κίνημα Αλλαγής δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει, «δυστυχώς ως τώρα η μεν Ν.Δ. δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της και περιορίζεται σε διαρροές που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των Απόδημων. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέγα πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, που πιθανότατα δεν είναι τυχαίο, με τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Παραβιάζει έτσι απόλυτα την συνταγματική αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και αντιμετωπίζει τους Απόδημους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι επεξεργάζεται περαιτέρω τις προτάσεις που είχε καταθέσει «με στόχο την παρουσίαση μιας τεκμηριωμένης πρότασης που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, να συμβάλλει στην επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας και να αποδώσει στους αποδήμους τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Βασικά σημεία αυτής της πρότασης είναι:

  • Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
  • Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  • Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.
  • Η πραγματική εκπροσώπηση των απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.