Απόψεις
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 07:00

Η ευτυχής κατάληξη ενός φλερτ

Να καταλήξει σε... γάμο το «φλερτ» με τους επενδυτές και να μην περιοριστεί σε ένα πρώτο ραντεβού γνωριμίας είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Τα τετ α τετ που γίνονται στη Νέα Υόρκη αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να δουν οι επενδυτές ένα άλλο πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας και να πειστούν πως η εποχή της μνημονιακής αβεβαιότητας ανήκει οριστικά στο παρελθόν, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Να καταλήξει σε... γάμο το «φλερτ» με τους επενδυτές και να μην περιοριστεί σε ένα πρώτο ραντεβού γνωριμίας είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Τα τετ α τετ που γίνονται στη Νέα Υόρκη αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να δουν οι επενδυτές ένα άλλο πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας και να πειστούν πως η εποχή της μνημονιακής αβεβαιότητας ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Βασικό «ατού» σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ισχυρών επενδυτών είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο ράλι των ομολόγων. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε χθες και συνεχίζει σήμερα έναν κύκλο επαφών -στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - με οικονομικό «άρωμα».

Αυτό που θέλει να προτάξει σε αυτά τα κρίσιμα ραντεβού είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο που στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων για να κινηθεί η οικονομία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιτευχθεί ο στόχος για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τo εγχείρημα δεν είναι εύκολο και πολλά θα κριθούν από τους βαθμούς αξιοπιστίας που θα κερδίσει η κυβέρνηση. Ο δρόμος είναι μακρύς και οι δοκιμασίες πολλές.

Άλλωστε το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, όπου καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και στοχευμένων παροχών, κυρίως για τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Και είναι ιδιαίτερο κρίσιμο το πού θα ισορροπήσει η «ζυγαριά».

Με δεδομένο πως η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλό βαθμό αποδοχής -με βάση τις δημοσκοπήσεις- το θετικό momentum υπάρχει. Ωστόσο, τα «ραντάρ» των επενδυτών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για κινήσεις που μόνο στόχο έχουν να χαϊδέψουν τα αυτιά ενός κομματικού ακροατηρίου.

Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, νέα προβλήματα μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που προκάλεσαν ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου, αυτή την εβδομάδα είναι η Thomas Cook και οι επιπτώσεις στον τουρισμό, σε ένα μήνα είναι η πρόκληση του Brexit. Είναι επομένως φανερό πως χρειάζεται υπομονή και σταθερή πορεία, ώστε να πειστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι για τη νέα μεταμνημονιακή σελίδα της ελληνικής οικονομίας.