Πολιτική
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 14:44

Υπογραφή πρωτοκόλλων με ΗΠΑ για την Έκδοση και την αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή

Υπογράφονται αύριο στην Ουάσιγκτον από τον έλληνα πρέσβη, Α. Μαλλιά, και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντ. Φριντ, τα κυρωτικά πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, σε εφαρμογή των Συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, για την Έκδοση και την αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ έχουν ως στόχο την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος και διαμορφώνουν ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο για την Έκδοση και την αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες αυτές είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις αρχές Ιουνίου του 2003 και υπεγράφησαν στις 25/6/2003 στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του τότε προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλληνα Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους.

- Ειδικότερα, η Συμφωνία Έκδοσης:

· Στοχεύει στην αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος.

· Ρητά αναφέρεται στην προστασία των δημοκρατικών κοινωνιών των δύο μερών, στις κοινές αξίες τους και στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων.

· Καθορίζει τα αδικήματα που δικαιολογούν την έκδοση των δραστών τους, ανάλογα με την ποινή που επισύρουν σύμφωνα με το δίκαιο των συμβαλλομένων μερών.

· Προβλέπει ρυθμίσεις που συμβάλλουν στη λήψη απόφασης επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων έκδοσης από περισσότερα κράτη.

· Παρέχει ισχυρότερες εγγυήσεις σε περίπτωση έκδοσης όσον αφορά στη δίκαιη δίκη, στη μη έκδοση σε περίπτωση που επαπειλείται θανατική ποινή και στη δυνατότητα επίκλησης από το κράτος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση των συνταγματικών αρχών του, ως λόγου άρνησης της έκδοσης.

- Η Συμφωνία Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής:

· Διασφαλίζει το δικαίωμα του προς έκδοση προσώπου για δίκαιη δίκη.

· Προβλέπει νέες ρυθμίσεις για τη δυνατότητα εντοπισμού τραπεζικών πληροφοριών με τήρηση συγκεκριμένων εγγυήσεων.

· Εισάγει ρυθμίσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία κοινών ερευνητικών ομάδων.

· Διασφαλίζει σε υψηλότερο επίπεδο την προστασία των προσωπικών δεδομένων από την μέχρι σήμερα ισχύουσα διμερή συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ του 1999 και προβλέπει δυνατότητα επίκλησης, από το κράτος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση, πρόσθετων λόγων άρνησης που βασίζονται στις ισχύουσες νομικές αρχές του.

Όπως επίσης σημειώνεται, σχετικά διμερή πρωτόκολλα, σε εφαρμογή των Συμφωνιών του 2003, έχουν ήδη υπογράψει με τις ΗΠΑ στο σύνολό τους σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.